A bor
dr. Vsony Lajos
(A kmia s vvmnyai, II. rsz, Kir. Magy. Termszettudomnyi Trsulat, Budapest, 1940, 204-210. o.)
A bor a szl kierjesztett leve, ms gymlcsk erjesztett levt tilos "bor" nven forgalomba hozni. A magyar bortrvny tiltja az almabor, ribizkebor stb. elnevezst.
Ha kevs tlagszlbl 2-3 naponkint mustot ksztnk s ezt megfokolvn, ltjuk, hogy cukortartalma mr nem szaporodik lnyegesen, akkor megjtt a szret ideje. Kivteles eset, ha ers rothads fellpse sietteti a szretelst, vagy pedig klnleges, rtkesebb minsg nyerse cljbl a mennyisg rovsra tlrsre vrunk.
Szretkor a frtket a szed osztlyozza, az p frtktl elklntve gyûjti a rothadt, beteg, retlen frtket. A leszretelt frtket rgebben kdban csmszlkkel zztk vagy zskba tve, lbbal tapostk, ma zzkkal, malmokkal, bords henger- vagy kppr kztt cefrv zzzk. Ha a cefre 12-48 rig ll, a must a magbl, hjbl tbb fest- s zamatanyagot, csersavat, hamut old ki, gy testesebb, zamatosabb, de sttebb sznû s durvbb zû bort kapunk, s ha a kocsnyok mg zldek, akkor kellemetlen kocsnyz is szrmazhatik. Ezrt szoks a kocsnyok elklntse, a lebogyzs.
A sztzzott bogybl a mustnak csak egy rsze folyik ki magtl, a hjhoz, maghoz tapad mustot ki kell sajtolni. A szakaszosan mûkd sajtknl kerek, vagy ngyszegletes, fbl, kbl, vagy vasbl kszlt tnyron ll a kosr. Ez lehet vagy ngyszegletes s oldalai lyukacsos kemnyfadeszkk, vagy lcekbl kszlt henger. A nyomszerkezet rgi fajtja a blvnysajt, melynl hossz nyomgerenda vgre fggesztett ksly adja a nyomert. Ma a csavarorss sajtkat hasznljk. Ezeknl a csavarors a tnyr kzepbe van beptve, s ezen a csavaranyt hajtrddal forgatjk. A legersebb hatsak a hidraulikus sajtk.
A zzott szlcefre nagyobb kdba kerl, melynek egy rsze szûrrccsal vagy vesszfonattal van elrekesztve; innt kiszivattyzhat a magtl kifolyt sznmust. A cefre megmaradt rszt a sajtkosrban egyenletesen szttertik, rteszik a fedlapot, vnkosfkat s megindul az els sajtols. Egyszeri sajtols nem elg, kt-hromszor szoktak sajtolni. A trklyt szttpik s jra berakjk, vagy a trkly szlbl 20-30 cm-nyit levgnak s ezt a tetejre rtegezve jbl sajtoljk. A tbbszr sajtolt trklynek is kb. a fele must. Vzzel kivonva trklybor ksztsre hasznlhat, vagy pedig hordkba, betonmedenckbe tapossk, szllevllel, nedves agyaggal lgmentesen letapasztjk s ksbb plinkafzsre hasznljk. 100 kg szlbl tlag 75 kg = 68 l. must lesz.
A must dessgt mustmrvel mrik. A nlunk is hasznlt klosterneuburgi mustmrt Babo a Balling-fle szaccharomter mdostsval ksztette. Ugyanis szmts szerint a 20 Bg.-os mustban 3% az oldott nem-cukor s 17% a cukor, teht ilyen arny szerint dolgozta t a mr skljt. A mr nem ad teljesen pontos cukorfokot, klnsen nagy a hiba a gyenge s sûrû mustoknl. Nmetorszgban az Oechsle-mrt hasznljk, ez a valsgos fajslyt adja; pl. 67 Oeo =1,067 fajsly.
A klosterneuburgi fok cukorslyszzalk s 0,6-0,64-el szorozva a kierjesztett bor alkohol-trfogatszzalkt adja. Az Oe-fok 5-tel osztva a must cukortrfogatszzalkt, 8-cal osztva a leend bor alkohol-trfogatszzalkt adja. A must fokolst mg nem erjed, tiszta, szûrt musttal, 15 Co-on kell vgezni.
A frissen sajtolt must, klnsen a sznmust, zavaros, tbb helyen lenylkzssal tiszttjk. Gyenge knezssel pr napra megakasztjk az erjeds megindulst. Ezalatt a must lelepedik, s tisztjt lefejtik az erjeszthordkba. A lenylkzs klnsen a rothadt szlbl szûrt mustnl ajnlatos.
Erjesztsre 15-18 Co- helyisg a legjobb. J, ha az erjeszthelyisg fld felett van, hogy az erjedsi CO2 knnyen eltvozhassk; mert 1 hl 20o -os must leerjedse 4,5 m3 CO2-t termel. A szlrl a mustba rengeteg sok csra kerl, j s rossz lesztk (apiculatus, torula), penszek, baktriumok. Rendesen a gyengn erjeszt s illsavtermel apiculatus van tlslyban, s ez indtja meg az erjedst, de ennek hatsa elg hamar visszaesik, mert az alkoholt nem brja, s ekkor mr a jobb borlesztk kztt ll a verseny. A penszeket teljesen elnyomja az erjeds, a kros baktriumok azonban mr az erjeds alatt, de mg inkbb utna okozhatnak bajt.
A j erjeds biztostsra Semichion a "fermentation superquatre" eljrst ajnlja, aminek lnyege az, hogy legalbb 4% alkohol legyen jelen a mustban mr az erjeds megindulsakor. Az els mustot borral szeszezi, azutn az erjed mustot friss musttal "vgja t", gy, hogy mindig 4%-osnl ersebb legyen. gy a rossz lesztk teljesen kiiktathatk.
Lehet a borszatban is elerjedket vagy anyalesztt kszteni gy, hogy szret eltt 8-10 nappal vlogatott, p frtkbl mustot prselnk, ebben az egszsges mustban a borlesztk kerlnek tlslyba. Ebbl az elerjedkbl vesznk 1-2%-nyit a friss mustok erjesztsre s az elerjedket is friss musttal lland ers erjedsben tartjuk.
Az Ampelologiai Intzet nemes fajlesztit is felhasznlhatjuk. Ezeket forralssal sterilizlt s lehûttt mustban szaportjuk el s az gy kszlt elerjedkbl 1-2%-nyival lltjuk be a mustot.
A must erjedse hamar megindul s rendesen 3-5 nap alatt a zajos erjeds megcsendesedik. 6-7 nap mlva megkezdjk a kezdetben nem teljesen teli hordk feltltst. 4-6 ht mlva a hordk egszen feltlthetk s most mr lezrhatk ventiles zrral.
Az erjeds csendesedsekor megkezddik az j bor tisztulsa, lelepednek az l s holt lesztsejtek, a borbl kivlt pelyhek, borkkristlyok stb. Ez az ledk az . n. seprû, mely mg egy ideig alkoholt is termel a sejtekben tartalkolt glikognbl, de hamarosan megindul az leszt nemsztse, azutn a baktriumos bomls. Meleg helyen a gyenge, savszegny s a hibs szl bornak seprûje hamarbb romlik, s rontja a bort. Ezrt a seprûrl korn (novemberben) kell lefejteni a rothadt szl bort, korn fejtendk a gyenge, lgy, nylsodsra, tejsaverjedsre hajlamos borok is. A kemnyebb (savas) s ersebb borokat december folyamn fejtik. A tlsavany boroknl februr vgig vrhatunk a fejtssel, hogy a savemszt baktriumok mûkdse meginduljon.
A nylt fejts szellztetssel jr. A zrt fejtsnl a szivatty csvt a csapra csavarjuk s szellztets nlkl szivatjuk t a bort. Az jbor a fejtskor a leveg hatsra "megtrik", ami a bor fejldshez szksges is. A tlrett vagy rothadt szl bora ilyenkor "barna trst" kap, ez mr kros, s ezrt a barna trsre hajlamos bort ersebb knezssel kapcsolatban zrtan fejtjk.
A seprûrl lefejtett zavaros jborbl az "iskolzs" folyamn lesz tkrs, palackrett, kellemes zû bor. Az iskolzs alatt mint hattnyezk szerepelnek, illetleg hasznlatos mûveletek: a megfelel hfok, a leveghozzjruls, a knezs, fests, szûrs, derts, pasztrzs s hzasts. A h az rsi folyamatokat (oxidci) elsegti, de a gyengbb borok megbetegedst is tmogatja. A rendes fehr borokat 8-17, a nehezebbeket 15, a vrsborokat 12-20, a mestersges csemegeborokat 20-25 Co- pincben kezelik. A tli-nyri hingadozs 2-4 Co lehet.
A bornak levegre szksge van; ezt megkapja a nylt fejtseknl, azonkvl a hord dongin t is llegzik. A kis hord arnylag nagyobb felletn s vkony dongin t arnylag tbb leveg megy t, ezekben gyorsabb a bor rse. vegbettes cementhordban azonban nem fejldik a bor. Tlsok leveg aszalt gymlcsszerû "leveg-zt", "madeira-zt" okoz, ami csak kvr borok zamatval van harmniban (asz, szamorodni).
A hord dongin t a bor prolog, "apad". Az vi apads 1,5-4,0%, ezrt a hordban lgbubork keletkezik, ami tloxidcira, virg, ecet fejldsre vezethet, ezrt 1-2-3 hetenkint a hordkat feltltik.
A knezs a borok j fejldsnek s a hordk tisztasgnak biztostsra rgta hasznlt eljrs. A kndioxid az emberre is hat s ezrt a bortrvny hatrt szab a knezsnek, a bor literben 240 milligramm kttt s 60 milligramm szabad kndioxidot, a must literben pedig 220, illetleg 80 milligrammot engedvn meg. A borba jut SO2 rszben csak olddik (szabad SO2), rszben egyesl az aldehiddel, szlcukorral (kttt SO2).
A derts clja a bort tkrss, vagyis kristlytisztv tenni azltal, hogy a borhoz kicsapd kolloid anyagokat kevernk, ezek adhzi tjn a lebeg, zavarossgot okoz anyagokat magukkal ragadjk. A dert anyagok egyik csoportjt kmiai anyagok (tbbnyire fehrjk) kpezik. Ezek oldva kerlnek a borba s a bor csersava vagy sava hatsra kicsapdnak. Msik csoportba a mechanikai dertk, a nem oldhat, de kolloid-llapot sziliktok tartoznak. A nlunk engedlyezett dert-anyagok: vizahlyag, zselatin, tojsfehrje, tej s kazein, csersav, bizonyos felttelek mellett mg a srgavrlgs, a spanyolfld s kaolin.
A vizahlyag tbb halfajtjnak szrtott szhlyagja. Vzzel, klnsen savas vzzel igen ersen duzzad, kocsonysodik, melegtve hgul, de derthatsa romlik. Dert adagja 1-2 g/Hl. A zselatin tiszta enyv. Vzben duzzad, borban vatos, gyenge melegtssel oldhat. Adagja 4-20 g/Hl. A zselatin a bor sznt is vilgostja, vrs bornl nem hasznlhat. A tojsfehrje adagja 1-3 friss tojs, vagy 8-16 g szrtott tojsfehrje, Hl-enkint kevs vzzel habosra verve. A leflztt friss tejbl 0,2-1,0 litert, kazeinbl 10-20 grammot hasznlnak Hl-kint. A tej kazeinje a bor savtl azonnal trsan kicsapdik. Gyengn dert, de sznt vilgost. A csersav (tannin) nem nll dert, hanem a fehrjk (viza, zselatin) kicsapsra szolgl. 1 g fehrje tlag 0,8 g csersavat fogyaszt. A spanyol fld klnleges agyagfajta, gyengn s nem tkrsen dert. Csakis nylks boroknl. hasznljk, vagy pedig ha a zselatinos derts nem llepszik kellen. Adagja 50-250 g/HI. A derts sikere akkor biztos, ha elzleg kis vegekben prbadertst vgznk, s ennek eredmnye szerint dertnk nagyban.
jabban nagyon elterjedt a Mslinger-fle kkderts. Ha a must a szretel eszkzkbl vasat old fel, akkor a must ismtld fehr trsre hajlamos, amit ferrifoszft csapadk kivlsa okoz. Az ilyen borok srgavrlgsval derthetk. Bortrvnynk szerint az Ampelolgiai Intzet llaptja meg, hogy a bor mennyi srgavrlgsval derthet, s a derts utn ellenrzi, hogy nem trtnt-e tlderts. A vrlgs a vasat "berlini kk" alakjban csapja ki. Ebbl ered a kkderts elnevezs.
A szûrs tkrss teszi a bort. A rgi, nemezbl kszlt szûrkalapokat mr alig hasznljk. Nagyon elterjedtek a hollandi (Stonner) zskszûrk, melyeken ersen zavaros aljborok is jl szûrhetk. A nagyobb zemek cellulze vagy azbesztszûrket hasznlnak.
A j szûr nem csak a lebeg anyagokat tartja vissza, hanem a mikroorganizmusok 70-90%-t is. Seitz Theo gyros szerkesztett olyan vastag aszbesztlemezes szûrt, amivel a borban sz lesztket, baktriumokat teljesen ki lehet szûrni. Ez a csrtlant szûr hasznlhat a beteg borok gygytsra, a must s gymlcslevek csrtlantsra is. E szûrk finom likacsait kmlni kell, azrt csak tkrs folyadkot szoktak rajta szûrni.
A szûrs s derts nem egszen rtalmatlan beavatkozs. Ezrt csak szksg esetn hasznljuk.
A borokba kerlt nem kvnatos organizmusokat s krosan hat enzimeket pasztrzssel puszttjk el. Ezt az eljrst Pasteur eltt 1861-ben Preysz Mric magyar orvos ajnlotta. A pasztrzs nem sterilizls, de kzel ll hozz. A borokat 70-75 Co-on, a mustokat 80-90 Co-on pasztrzik gy, hogy e hfok 2 percig hasson. Vigyzni kell, hogy "ftt-z" ne keletkezzk.
A borok hzastsa nem egyb, mint klnbz borok szakszerû keverse. Ezzel lehet javtani bizonyos hinyokat (sav, alkohol, test, zamat).
A borkezelsi eljrsokkal a knnyû borok 1-2, a nehezebbek 2-4, az aszk 4-6 v alatt teljesen kifejldnek. A vegyi folyamatok azonban ekkor sem llnak meg, a bor tovbb vltozik, de mr minsge rovsra. Ezt meg kell akadlyozni, klnben a bor elregszik, avas z, "ressg" ll be. Nagy hordkban val raktrozs lasstja az elregedst, bell paraffinozott hordkban vagy palackokban pedig teljesen megll az regeds.
Rossz vekben a must savany s nem elg des. Ilyenkor a bortrvny is megengedi a mustnak sûrtett musttal val feljavtst olyan mrtkben, hogy a bor szeszfoka legfeljebb 3 trf.%-kal emelkedjk, de 12%-ot meg ne haladjon (kivtel a tpus- s csemegeborok). A kb. 50 Klo-ra sûrtett must kereskedelmi cikk, ennek litere 639 g cukrot, illetve elerjedve 376 cm3 szeszt jelent. A bor a fldmvelsgyi minisztrium engedlyvel neutrlis, 92 trf.%-os borprlattal is javthat 12%-, illetve tpusboroknl I4%-ig.
A silnyabb vjrat magas savfokt tiszta sznsavas msszel lehet cskkenteni.
Stt, barns rnyalat borok sznt zselatinos, kazeines (tejes) dertssel vagy szntelent aktv szenekkel javthatjuk. Az aktv szn a zamatot is gyengti. A tl vilgos bort szaflorral vagy karamellel szabad festeni.
A mustot befzssel vagy kifagyasztssal sûrthetjk. A befzs rgta hasznlatos. Rgente nyitott rzstben folytonos kevers kzben fztk be a mustot. jabban lgritktssal 30-60 Co-nl sûrtik be a rendszerint savtalantott mustot.
A csemegeborok magasabb extrakt- s alkoholtartalm borok, tbbnyire desek, jellegzetes zûek s zamatak. Ha a csemegeborok fûszeresek, akkor rmsnek nevezik.
Termszetes csemegeborok a tokaji borok. Hossz, szraz sszel a vastaghj szlfajtkon (furmint, hrslevelû, muskotly) a Botrytis nevû penszgomba nemes rothadst okoz: a bogyk tppednek, aszsodnak. Ha a leszretelt szl p s aszbogyit egytt tapossk, sajtoljk, a nyert mustbl lesz a szamorodni bor. A szamorodni barns sznrnyalat, finom, jellegzetes illat, ers (14-17%) bor. J vekben mg des is maradhat. A szlfrtkrl leszemezik az aszszemeket s kdba teszik, ahol sajt slyuk nyomsa alatt kicsepeg bellk az esszencia (45-60% cukor). Ez alig valamit erjed, tldes s nagyon illatos. A leszretelt p frtkbl mustot prselnek, az aszszemeket pedig tsztv tapossk. Azutn egy gnci hord (136-140 l) musthoz 1-6 puttony (28-30 l) aszszemet vagy flannyi aszutsztt kevernek, a felsznre jv magokat lemerik s tbbszr felkeverve 12-48 rig pihentetik, majd zskba ntve kisajtoljk. (A zskban maradt asztrkly mg friss musttal kivonhat s akkor mg a "fordtst" kapjk.) Az aszmust minsge nem tisztn a puttonyok szmtl fgg, mert a j vjrat 3 puttonya tbb cukrot s zamatot adhat, mint a rosszabb vjrat 4-6 puttonya. Az aszmust 30-45% cukra nem tud teljesen kierjedni, csak 10-13% szesz keletkezik. Ez nem kpes meggtolni a fejtsi szellztets s a tavaszi felmelegeds okozta uterjedseket, ezrt az asz vekig erjedhet, nha fokozatosan leerjed minden cukra s "szraz aszv" lesz. Az ismtld uterjedseket pasztrzssel szntetik meg, vagy pedig Hl-kint 4 l 92o-os borprlattal legfeljebb 18o-ig emelik a szesztartalmt.
Az aszbor els seprje borral felntve a "mslst" adja. J vekben mg ez is des marad.
Mestersges csemegeborokat kaphatunk, ha a mustok cukrt egszben vagy rszben szeszezssel megmentjk, vagy a must cukrt tppesztett szlvel, mazsolval, sûrtett musttal olyan fokra emeljk, hogy nem tud teljesen kierjedni. Ezekben a nemes rothadstl szrmaz finom zamatok teljesen hinyoznak, itt csak a magasabb extrakt, a szl zamata, esetleg prklsi zamatok s levegz szerepelhetnek.
 |
Pincerszlet a Trley-gyrban |
A pezsgbor erjedsi sznsavval ersen tlteltett, gyngyz bor. Ha a bort mestersgesen teltjk sznsavval, akkor habzbort kapunk.
A pezsg ksztst Don Perignon bencs tallta fel 1668-ban. Nlunk Pozsonyban lteslt az els pezsggyr 1835-ben.
A francia tpus pezsgt fleg fekete szlbl gyors sajtolssal szûrt fehr jborbl ksztik. A gyrts lnyege abban ll, hogy ezt a bort kell arnyban megcukrozzk, erjesztkpes lesztvel keverik, lepalackozzk, gondosan lezrjk, kierjesztik, majd az gy kapott nyers pezsgt rlels utn "kiseprûzik" s jbl megdestve vglegesen ledugaszoljk. Az erjeds 15 Co krli pincben 1 hnap alatt lezajlik. A kpzdtt nyers pezsg seprûs s zavaros, retlen zû. Csak megfelel rlels s tisztts utn lesz fogyaszthat. Jobb gyrak vekig rlelik, kzben venkint ers felrzs utn trakjk az vegeket. A seprû eltvoltsnak a munkja azzal kezddik, hogy hztetszerûen ll rzllvnyokra (pupiter) rakjk az vegeket gy, hogy az vegek feje az llvnyon lv nylsokba jut. Az vegek teste eleinte majdnem vzszintesen fekszik, ksbb fokozatosan meredekebben ll. Az llvnyokra rakott vegeket idnkint forgatva rzzk, amitl az vegek falra lepedett seprû csszni kezd a dug fel. E mûvelettel 6-12 ht alatt a seprût teljesen lerzzk, s a dug fltt gyûjtik ssze. Most mr a kiseprûzs kvetkezik. A nagyobb gyrakban hûtgppel glicerint -12-15 Co-ra hûtenek le, s ebbe lltjk be a palackokat fejtetre gy, hogy a nyakuk 4-5 cm-re benne legyen a lehûttt glicerinben, ahol rvid id alatt megfagy a bor, a keletkezett jg a seprûvel egytt a dughoz fagy. Ekkor a talpra lltott veget kinytjk, a sznsav nyomsa kilki a seprûs jeget, s a palackban tiszta pezsgbor marad vissza (degorgirozs). Ez csps s savany, mert a tltsi cukoradag teljesen elerjedt. Miutn a fogyasztk nagy rsze az des pezsgt szereti, azrt a pezsgt most destik, likrt ntenek bele. Ez a likr finomabb zamat, nemesebb borokbl kszl kandiscukorral szinte teltve, konyakkal, valdi rummal erstve, citromsavval zestve. Belle az egsz szraz (brut) pezsghz 1-2%-ot, a savanyksakhoz (extra sec, extra dry) 2-4%-ot, a fldesekhez 5-7%-ot, az desekhez 8-12%-ot tesznek, ami ugyanannyi cukor%-ot jelent. A likrzs utn a palackokat bedugaszoljk, lektzik s jl felrzva pincben raktrozzk egy ideig, hogy a likr sszerjen a borral
A habzborokat erjeszts nlkl sznsavval teltik. A dertett s cukrozott bort hengeres ednyben 5 atm. tlnyomson szndioxiddal teltik, azutn lepalackozzk. Vagy az destett bor veggyngykkel telt b csvn csrgedezik le s vele szemben emelkedik fel a beprselt szndioxid. A es aljn lefoly bor palackozhat. A habz bor a pezsgnek olcs, de gyenge utnzata.
VISSZA