A NORML HAMBURGER
A McDonald’s norml hamburgere az, ami az egszet elindtotta 1948-ban. Annyira egyszer, amennyire csak lehet… mgis amiket ma felszolglnak meg sem KZELTIK az zt! Pontosan gy ksztsd el ket, ahogy az utastsokat megadom, s jra lvezheted a rg elveszett zket.
(A nyolcvanas vek kzepn a McDonald's elkezdte a hs mindkt oldalt egy idben stni, azrt, hogy a stsi idt megfelezzk. De ez rkre meg is vltoztatta az igazi hamburgerek zt---Mindegyikt!)
Ray Kroc fedezte fel a McDonald testvrek San Bernardino, kaliforniai ttermt 1954-ben, mialatt mutli-mixereket rult (turmix gpek). Akkora benyomssal voltak r a mdszereik, hogy kttt egy franchise zletet, s megnyitotta els zlett De Plaines Illinois-ban. , s kezdett mlti-millikat keresni. (Tjkoztatsul kzlm... 1952-ben, kt vvel ELBB, mieltt Ray Kroc a McDonald’s fivrekbe botlott volna, a Burger King alaptja, Keith Cramer kitallt egy sajt hamburger „pogcsa” tletet, miutn megltogatta a legends McDonald fivreket.) Egy rszletesebb trtneti lersrt, ltogasd meg a McDonald's Sztori oldalt.
"Tz Felvett lesz"..."Tz Felvett, ksznm"
(Egy reg rendels felvteli hvs tz hamburgerrt)
McDonalds norml Hamburger hozzvalk:
1 Font= 453 gramm
1 -Font darlt marhalapocka (80% sovny)
10 -Kis hamburger zsemle (kb. molnrka mret)
10 -Hamburger uborka szelet
10 -teskanl aszalt, aprra vgott hagyma
McDonald's Hamburger Fszerezs
Mustr, Ketchup....s..... zsrpapr
A Hamburger Fszerezs:
4 Evkanl s
2 Evkanl Accent (msg)
[Az Accent egy mrkanv, a termk maga egy hspuht adalkanyag, ami msg*-t tartalmaz.]
1 Teskanl rlt feketebors
1/4 Teskanl vrshagyma por
Jl keverjk ssze az sszes hozzvalt egy fszertartban, aminek elg nagyok a lyukai, hogy a bors tfolyhasson. Ez kb. 3 uncinyit ad. Hasznld MINDEN McDonald's hamburgeren. (kivve, ha allergis vagy az msg*-re, akkor hasznlj csak st s borsot.)
*MSG (ntrium-glutamt) az E-621 kdszmmal jellik az telek csomagolsn. Az MSG VAKSGOT, RETINAGYENGLST, FEJFJST OKOZ!!!
A Marhahs Pogcsk:
Ossz fel 1 font marhahst 10 egyenl nagysg gombcra. Formlj miden gombcbl kb. 4 hvelyk tmrj s 1 / 4 hvelyk vastag pogcst (1 hvelyk= 2,54 cm). Mindezt zsrpapron tedd. Aztn fagyaszd le a pogcskat legalbb egy rig (ez meggtolja, hogy darabokra essen grillezs kzben). Nyilvnvalan a „burger time-(elkszts id)“ eltt fogod mindezt megtenni. Igen nehz ilyen kis pogcskat kszteni szval, ha csak 9 pogcsa kerl ki, azt megbocstom.
A Vrshagymk:
Tedd az aszalt vrshagymkat egy ednybe, (olyanba, mint a Tupperware mrka) s adj hozz vizet. A vz lepje el nhny hvelykkel a hagymk tetejt (jobb, ha tbbet ntnk r, mintha kevesebbet). Fedd le s htsd le fl rra. ntsd le a folyadkot, s BUMM... McDonald's apr hagymid vannak. Fedd le jra s htsd le “burger time-(elkszts id)”-ig.
A Savanysg:
A McDonald's Savany szeletei egyedlllak zben, nagyon fanyar savany uborkk. Az egyetlen termk, amirl tudom, hogy megkzelti a jellegzetes zt, az a HEINZ Genuine Dills (eredeti savany (kapros) uborka.) De nem szeletekben adjk, szval szeleteld fel sajt magad NAGYON vkonyan. Nehz ezt jl elkszteni kssel, gy a K-tel "dial-a-slice" otthoni zldsgszeletelt hasznlom. A Vlasic "eredeti" savany uborkknak SZINTN megvan az a fanyar/savanyks ze. Bizonyosodj meg rla, hogy nem “kser” savany uborkk. A Wal-Mart termel Vlasic EREDETI savany uborkkat, s azokat is neked kell felszeletelned. (***jegyzet***, ezek az uborkk igen aprk, szval ferdn szeleteld...nagyobb vkony szeleteket fogsz kapni.) AZ SSZES McDONALD'S HAMBURGERHEZ HASZNLD EZEKET A SAVANYSGOKAT!
A Zsemlk:
Hasznld a kicsi, sima s olcs bolti hamburgerzsemle mrkkat. Tudod, 8 vagy 12 van egy csomagban. ltalban kb. 59, 69 centbe kerl egy 8-as csomag. (El akarod klnteni a legjobbat, vagy “cscsot” a legrosszabbaktl, vagy “legcskbbaktl”...mivel a fajtk valsznleg a kt vglet kzl az egyikbe fognak tartozni.) Mikor a "burger time-(ksztsi id)" eljn, meg fogod pirtani a zsemlket. Mindjrt azok az utastsok jnnek. A WalMart rul egy kivl termket normlis hamburger zsemlnek ---Great Value™ mrka "rismret" hamburger zsemlk---Szinte tkletesen olyanok, mint a McDonald's zsemlk s egy kicsivel nagyobbak, mint a tbbi elrhet hamburger zsemle az lelmiszer-ruhzakban.
MG EGY DOLOG: Mieltt megstnd ezeket a csods hamburgereket, elre vgj fel 10 db 12 * 12-es zsrpapr lapot. Szksged van rjuk, hogy becsomagolhasd a hamburgereket.
*****Sssk meg a Hamburgereket!*****
Melegtsd el a stdet, hogy meleg legyen...takarkon, mert ez ksbbre kell. Szksged lesz kt „elektromos st” -re. Egy a hs grillezshez (roston stshez), a msik, hogy megpirtsd a zsemlket. Melegtsd el a hs „st” -t 375–400 C -ra, s a zsemle „st” -t kb. 350 C -ra. (ez a recept egyszerre ngy hamburger stshez, elksztshez kszlt)
*** jegyzet ***mieltt belekezdenl, gyzdj meg rla, hogy minden zestd KSZEN LL! (mivel a sts nagyon gyorsan trtnik)
#1 –Pirtsd meg 4 zsemlnek a tetejt. Fektesd le ket lefel fordtva a „st” -re egymshoz kzel. Tgy egy ednyt als rsszel lefel kzvetlenl a zsemlk tetejre (nyitott oldala nz felfel). Csak azrt, hogy szabadon maradjanak a kezeid s lenyomja a zsemlket, gy majd egyformn fognak megpirulni. (Ne hasznlj semmi tl nehezet, mint pl. ntttvasat. Sztlaptod a zsemlket.)
#2 –Fektesd a fagyasztott hspogcskat a msik grillre (rostlyra). Kb. 20 msodperc utn, “perzseljk” ket egyenletes nyomst alkalmazva egy fm simtlapt htuljval, s nyomjuk le az elejt a szabad keznkkel (vatosan, nehogy meggesd az ujjaid). Mindezt csak kb. 2 msodpercig csinld... hallani lehet, ahogy hangosabban sercegnek mialatt “perzseljk” ket. Miutn “perzseled” ket, szrd meg ket gazdagon a McDonald's burger Fszerezssel.
#3 –Ennl a pontnl, a zsemlid kzel/majdnem kszen is vannak. Egyenletes srgsbarna sznk lesz, ha kszen vannak. Vegyk le ket, s ismteljk meg a “zsemlepirtsi” eljrst a zsemlk aljval.
#4 –Kb. Egy perccel a pogcsk “perzselse” utn fordtsd t ket. vatosan, ne repesszed meg azt az oldalt, amit “perzseltl“. Adj hozz mg egy csipetnyi Fszerezst s kb. egy teskanlnyit az elksztett hagymidbl. (Ne lgy rest s hasznlj egy mrkanalat...nem id...csak kt ujjat s egy hvelykujjat foglal le.)
#5 –Most gyorsan dsztsd fel a zsemlidet. (Fels oldal) Elszr a mustr...t “pont/ptty” (kb. egy ceruza tmrnyi), egyenletesen elhelyezve egy krben fl hvelykre a saroktl.
Aztn a Ketchup, (hasznlj Hunt Ketchupot, ha tudsz) t rme nagysg adagot (kb. 20 millimter tmrjt). Helyezd a savanyt a kzepre.
#6 –Mire azt befejezed, a hs kszen is lesz. (kb. 1 perc vagy 1 perc 10 msodperc a forgats utn) Vedd le a hst s lltsd fel az oldalra, hogy a felesleges zsr lefolyhasson. Hasznld a szabad kezedet, hogy lefogd a hagymkat. Helyezd el a hspogcskat a hagyms oldalukkal felfel a zsemlk feldsztett tetejre, majd tedd rjuk a pirtott zsemlk aljt (a burger fejjel-lefel lesz).
#7 –Fektess egy ksz hamburgert -mg mindig „fejjel-lefel”- az elre felvgott zsrpaprod kzepre. Szorosan fogd krl a hamburgert a paprral. Hasonltania kellene egy nagyon hosszks csre kt nyitott vggel, meg a hamburgerrel a kzepn. Majd takard a nyitott vgeket a burger alja al, gy az szorosan zrt.
#8 –Tedd a becsomagolt hamburgereket az elmelegtett stbe (ne felejtsd el...a stnek csak alig kell melegnek lennie). Tartsd ott ket kb. 8-10 percre.**** H! Az elegend id egy jabb adag stshez. (Ha stsz mg egy adagot, mialatt ezek "gondosan sszernek", kapard le a grillez oldalra a fekete odagett dolgokat s az odagett hagymadarabokat, mieltt nekillnl.)
****KRLEK, VEDD FIGYELEMBE! Nhny st nagyon felmelegszik mg takarkon is,
s ez kiszrthatja a hamburgereidet. Ha szraznak ltszanak, a kvetkez alkalommal csomagold be szorosan s hagyd llni ket kb. 5 percig. Majd 15 msodpercre tedd ket (egyszerre egyet) a mikrohullmstbe. Ez fogja teljess tenni az elksztsi folyamatot anlkl, hogy tl mikrznnk ket, mint azt most teszik. Tulajdonkppen, csaknem jobb az zk gy ksztve.
#9 –RVENDEZZ! Ilyenek voltak rgen. Ilyennek kellett volna mindig is LENNIK.
(Fontolra veheted, mi van, ha elszr megpirtod a zsemlidet, legalbb a tetejket, hogy tbb idd maradjon feldszteni ket.)
A McDonald's Hres Zsrban Slt Hasbburgonyja
Klnleges Eszkzk
Olajst
Hasbburgonya Szeletel
(vagy trelem a krumpli szeletelshez)
Hozzvalk:
2 nagy Idahoi vrsesbarna burgonya
1/4 cssze cukor
2 evkanl kukoricaszirup
(teladalk: izocukor– „HFCS–High Fruitos Corn Sirup” magas fruktz tartalm kukoricaszirup. Ha boltban nem kaphat kukoricaszirup: 1 cssznyihez, hasznlj 1 1/4 cssze kristlycukrot, s 1/4 cssze folyadkot (hasznld a receptben krt folyadkot).
1-2 cssze forr vz
6 cssze Crisco fzmargarin „Crisco shortening”
1/4 cssze marhahszsr (vagy tedd flre a zsrt a korbban slt hamburgerekrl)
s
A hasbburgonya elksztse
Hmozd meg a krumplikat. Egy nagy keverednyben vegyts cukrot, kukoricaszirupot s forr vizet. Gyzdj meg rla, hogy a cukor elolvadt. Hasbburgonya szeletelt hasznlva, vgd fel a meghmozott krumplikat szalmakrumpliv. A burgonyahasboknak 1/4 * 1/4 hvelyk vastagnak kell lennie, s kb. 4 – 6 hvelyk hossznak. (Kssel is el lehet kszteni, de nagyon sok vele a munka) Helyezd a szalmakrumplit a cukros-vizes ednybe, s tedd htbe. Hagyd zni kb. 30 percet.
Amg titatdnak, rakd a fzmargarint az olajstbe. Tekerd fel a hmrskletet „Maximumra”. A fzmargarinnak nagyon sok id kell, hogy elmelegedjen. Vgl is cseppfolyss fog vlni. Miutn felolvadt s legalbb 375 C –os, szrtsd meg a krumplikat s ntsd ket az olajstbe (lgy vatos, rendkvl forr lesz).
1 - 1 perc utn, vedd ki a krumplit a stbl s rakd egy szalvtval/ paprtrlvel blelt tlba, tnyrra. Majd hagyd hlni 8, 10 percet a htszekrnyben.
Mialatt hlnek, add a zsrt vagy a marhahs pecsenyezsrt a forr fzmargarinhoz. jra tekerd a hfokot maximumra. Kavard a zsrt, amg beleolvad az olajba. Egybe fog olvadni a kett.
Miutn az olajst jramelegedett 375 C – 400 C -ra, tedd bele a krumplit s ssd jra. Ez alkalommal 5–7 percig, mg arany-barnk nem lesznek. Aztn vedd ki s tedd ket egy nagy ednybe.
Bsgesen szrd meg sval, majd rzd ssze, hogy a s egyenletesen elkeveredjen (kb. egy teskanl st ajnlok, vagy taln egy kicsivel tbbet).
Forrn kell felszolglni, azonnal, amint elkszl, s lvezni az telt! A burgonyk mrettl fggen, ez a recept kb. 2 kzepes mret adagot ad.
Klnleges Jegyzetek
Jegyzet ***** Ha tbb krumplit akarsz, ktszerezd meg a hozzvalkat --- de NE duplzd a stolajt. Csak ksztsd ket adagokban, hozzadva kb. 1/4 cssze fzmargarint s egy evkanl zsrt a msodik stshez.
Jegyzet ***** Ha vagy egy perc sts utn kivesszk, majd visszatesszk a krumplit az olajba, gy tnhet, hogy ez egy nagy farba rgs, de csak azrt, mert az is. De ez egy fontos „elstsi” lps, ami szksges, hogy kihozzuk azt a nagyszer zt.
Jegyzet ***** Egy egyszerbb McDonald's szalmakrumpli msolatrt, hasznlhatod a fagyasztott, elszeletelt Ore-Ida hasbburgonyt. Csak ssd meg ugyangy a fzmargarin s zsr keverkben, kihagyva az „elstsi” eljrst. Ssd -mg fagyott llapotban- 6-10 percig, (a mennyisgtl fggen) mg arany-barna nem lesz. Ezek is jk, de nem olyan hibtlanok zben s alkatban, mint a friss recept.
SALTK
A bostoni salta, Butterhead lettuce, vagy ms nven Boston lettuce, azonos a klasszikus magyar fejessaltval. Puha, laza levelek, desks z s az a tulajdonsga, hogy hamar sszeesik. Az ebbl kszlt saltt ugyangy lehet elkszteni, mint a rmai saltt de ez sokkal hamarabb sszeesik, sszerik. Aki szereti az "sszert" zeket, annak az ebbl a fajtbl kszlt salta jobban fog zleni.
A Crisphead vagy iceberg lettuce, vagy amit jghegy salta nven emlegetnek a MacDonalds szabvny saltja, nem kizrt hogy k vittk be Eurpba is.
A nevt onnan kapta, hogy a 20-as vekben Kalifornibl zzott jggel pposan bebortva szlltottk -vonaton- szerte az llamokba. A ropogssgt a magas vztartalomnak illetve az ezt jl megrz sejtfalaknak ksznheti. ze nem sok van, vitamin s tprtke gyszintn igen alacsony, viszont eltarthatsgnak s mlhatatlan ropogssgnak ksznheten ez az elsszm saltafle, elssorban a klnbz gyorstkez s szendvicshlzatokban.
zesteni csak kzvetlenl a fogyaszts eltt ajnlatos, mert a s azonnal kihozza a vztartalmt s nagyon gyorsan sszelttyed. ltalban vegyes saltk alapja, de nmagban is jl fogyaszthat.
A csald hosszks alak tagja a rmai salta - romain lettuce vagy Cos lettuce. Kls levelei haragoszldek, befel vilgosodnak. Minl sttebb a szn, annl ersebb a jellegzetes, kiss kesernys z. A tvnek a 2-3 cm-t le kell vgni, mert keser, ugyangy a sttzld levelek hegyt. A levelekben egy vastag r fut vgig, ez csak a legkls leveleknl szlas egy kicsit, egybknt csak fokozza az lvezeti rtkt. A zld levelek tvnl, elvgskor kevs tejszer vladkot tapasztalhatunk, ez a nvny sajtossga, nem hiba vagy fonnyads. A rmai saltt ltalban nmagban fogyasztjk, pldul a klasszikus s- ecet- olaj zestssel, vagy caesar szsszal s tlalssal ez adja a caesar saltt, ami a legelterjedtebb saltaflesg a vilgon (nevt nem Julius Caesarrl, hanem egy Caesar nev mulathely tulajdonosrl kapta, aki a jtkteremben ingyen saltt szolglt fel).
Htben a rmai salta is elll akr kt htig is, legfeljebb kicsit le kell csipegetni az elsznezdtt rszeket s jl zrd nylonzacskba tenni.
A rmai salta a legzamatosabb fejes salta, nll ze van, amit csak megfelelen hangslyozni kell egy j saltantettel.
McDONALD'S "DIVAT" SAJTBURGER
Sssk meg a hamburgereket a norml hamburger recept alapjn s helyezznk el egy VKONY szelet „amerikai sajtot” a zsemle fels oldaln, mieltt rtennnk a hspogcst. Ne hasznljunk
Kraft klncsomagolt sajtokat vagy Velveeta-t. (vagy brmit, ami „amerikai feldolgozs sajt LELMISZER megnevezs) Csak igazi „Amerikai Sajtot” hasznlj. Ez a KULCS!
***Krlek, vedd figyelembe, hogy a legtbb Amerikai Sajt-szelet tl nagy a McDonald's sajtburgerekhez. Szval vgj le kb. 1 / 4 hvelyket kt szlbl, hogy egy kisebb ngyzetet kszts. (1 hvelyk = 2, 54 cm.)
McDONALD'S BACON SZALONNS DUPLA SAJTBURGER
Hozzvalk:
2 elksztett marhahs pogcsa
1 elksztett hamburgerzsemle
2 Amerikai Sajt szelet
1 szelet Oscar Mayer Ready~Made™ bacon szalonna
Ksztsd el a marhahspogcskat s a zsemlket a norml hamburger receptben lertak alapjn. Dsztsd fel a hamburgerzsemlket ugyangy. Tedd mikrostbe az elfztt bacon-szalonnt kb. 15-20 msodpercre, tpd el flbe, s fektesd a darabokat egyms mell a feldsztett fels oldalra.
Aztn tegyl r egy szelet sajtot. Tedd r az els kislt marhahspogcst a sajt tetejre, tegyl r mg egy szelet sajtot aztn a msodik hspogcst. Tedd r a pirtott hamburgerzsemle-aljat s csomagold be egy 12 * 16 hvelykes zsrpapr lapba. (a csomagolsi utastsokrt lsd a norml hamburger receptet) Hagyd lni 5-7 percre, aztn tedd mikrostbe (becsomagolva) 15 msodpercre, amg felmelegszik.
lvezd a klasszikus bacon szalonns dupla - sajtburgert!
BIG MAC™ Klnleges Szsz
Hozzvalk:
1/4 cssze KRAFT Csoda Tojshab „KRAFT Miracle Whip”
1/4 cssze majonz
2 evkanl ppozott, WISHBONE delux francia saltantet „WISHBONE deluxe french salad dressing” (a narancssrga fajta)
1/2 evkanl HEINZ des mrts „HEINZ sweet relish”
2 teskanl ppozott, VLASIC savany uborkamrts „VLASIC dill pickle relish” (Heinz uborkamrts szintn j)
1 teskanl cukor
1 teskanl aszalt, vagdalt hagyma
1 teskanl fehr ecet
1 teskanl ketchup
1/8 teskanl s
Alaposan keverj ssze mindent egy kis ednyben. Jobb ha nincsenek benne cskok! Tedd mikrostbe 25 msodpercre, s jl kavard meg jra. Takard le, s tedd htbe legalbb egy rra, mieltt hasznlnd (hagyni kell, hogy az zek sszeolvadhassanak). Kzel 1 cssznyi szszt kapunk… elegend gy 8 Big Mac™ -hez.
Sssk meg a BIG MAC™ -et
HOZZVALK:
(ez a recept, egy szendvics elksztshez kszlt)
1 –normlis mret szezmmagos hamburgerzsemle
1 –normlis mret sima hamburgerzsemle
2 –korbban lefagyasztott normlis marhahspogcsa
2 –evkanl Big Mac szsz
2 –teskanl „jraalkotott” hagyma (norml hamburger receptben lertak szerint elksztett)
1 –szelet igazi Amerikai Sajt
2 –hamburger uborka szelet
1/4 cssze –felaprtott jghegy salta (a ropogsfej vagy iceberg salta is ugyan ez)
A STS:
Tedd flre a sima zsemle fels felt, megtartva az als felet. A Big Mac™ stsi mdszere alapjban vve ugyan az, mint a norml hamburgerek, csak a zsemlepirtsi eljrs klnbzik valamicskt. A Big Mac esetben elszr a zsemle aljat pirtod meg. Ezt egytt ksztsd a msik zsemle aljval (ez lesz a zsemle kzps rsze). Ssd meg a kt marhahspogcst pp, mint a norml hamburgernl. Miutn a zsemlerszek megpirultak, tegyl egy evkanl "Mac szszt" mindegyik als rszre (pirtott oldal). Azutn adj hozz mindegyikhez 1 / 8 cssze felaprtott saltt. A valdi als zsemln, tegyl egy vkony szelet Amerikai Sajtot a salta tetejre. A msik als rszen, a kzps zsemln, helyezz el kt uborkaszeletet a salta tetejre. Pirtsd meg a zsemle fels rszt (tetejt) is. Mikor a hspogcsk elkszltek, helyezd el ket, egyet-egyet mindegyik elksztett zsemlre. Halmozd (tedd) r a kzps zsemlt az als tetejre, s tedd a fels rszt a tetejre.
A ksztsi folyamat befejezshez, csomagold a ksz Big Mac -et egy 12*18 hvelykes zsr- paprba a kvetkezkppen (1 hvelyk= 2, 54 cm):
1...Helyezd a hamburgert, a j oldalval felfel, a zsrpapr kzepre. Hajtsd a papr „hossz” vgeit fel, a teteje fl. (Hasonltani fog egy csre kt nyitott vggel, a hamburgerrel a kzepn.) Majd takard a nyitott vgeket a hamburger alja al, gy az szorosan zrt.
2...Hajtsd a visszamarad kt oldalt al. Illeszkedjen a csomagols, de ne szortsuk ssze, mint a norml hamburgernl.
3...Hagyd lni 5-8 percet, hogy az zek sszerhessenek.
4...Tedd mikrostbe, mg mindig becsomagolva, 15 msodpercre magas fokozaton.
..lvezd a csodlatos Big Mac Szendvicset!
VISSZA |