FOLDAL  jdonsgok:

Norton Antivirus 2009 Gaming Edition+crack

Kresz_teszt_2009

Black Eyed Peas - The E.N.D - 2009 HipHop Vlogats - 2009.07.25

Vidm,szrakoztat,
informcis zmlap.

ingyenes letlts+
ingyenes aprhrdets

Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Mond!
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

E-mail

lltsd beKezdlapnak! 

Login:
 
Jelsz:
 
 

 Szkefdi Guugel keres

Nyonj egy SNT

Villm sztr

 

Keresett sz

Tartalmaz
Pontosan
Kezdbetk

Angol-Magyar
Magyar-Angol
Nmet-Magyar
Magyar-Nmet
Computer Dictionary

 

Reklm

Ingyenes Hirdets . Net


Linkajnl

A legjobbweboldalak..

Europa Top 100

JoniPeti Topsite

Toplista • Toplist

OmariaTop

COOLTOP

Sokbolt.hu
Webshop - webruhz ingyen brkinek

Free Topsite

Linktr Centrum

TopSite.hu - A web legjobbjai.


Free TopSite

toplista


Banner-Paradies
Weblap toplista

NZYANG Toplista


starbug toplista

toplista
szoftver


Kattints ide!


TOP-TIZENHAROM






Dual Reklm Kft - Minden ami cges ajndk - Reklm ajndkok!

 
trk konyha

T

TRK „ZELT”

Vajon segt-e egy np megismershez, ha bepillantst nyernk a konyhjba, st netn megszeretjk teleiket. Bizonyra, hiszen az telek, a konyha trtnete nemcsak rsze egy np trtnelmnek, hanem rvilgt szoksaira, de taln a nemzeti jellegzetessgek is kzzelfoghatbb, megismerhetbb vlnak. S aki szeret ismeretlen zek birodalmban barangolni, azok szmra az telek szmtalan j felfedezs rmt nyjtjk.

A hrom fldrszre kiterjed Oszmn Birodalom konyhja kulturlis mozaikknt, illesztette ssze messze tjak, npek konyhjnak zeit. Sok tel szrmazsi helyrl kapta nevt s gy vlt rszv a kiapadhatatlan forrs Oszmn Birodalom konyhjnak. Mj albn mdra, vagy a kaukzusi csirke, az alexandriai mazsols pilf vagy a mess Perzsibl szrmaz pisztcis pilf csak csekly zelt a Birodalom gazdag konyhjnak vlasztkbl.

A csirke puding egy nagyon tipikus s ugyanakkor rdekes pldjt adja az telek konyhrl-konyra vndorlsnak. Ma ezt a klnlegesen finom telt a legtbben eredeti trk telknt knyveltk el, jllehet a biznci konyhakultrbl kerlt t, mg a kiftt tsztkat Marco Polo, a hres utaz fedezte fel, kzvettsvel kerlt Itliba, majd onnan az Oszmn Birodalomba.

Sokszor azonban szinte kultrtrtneti nyomozmunkra knyszerl az, aki egy-egy tel szrmazst szeretn felderteni. Ki tudja ugyanis ma mr, hogy a majonzes tengeri sgr, a csirkemell puding honnan is szrmazik? Az zsit s Eurpt sszekt Oszmn Birodalom konyhja szmtalan s szinte kiapadhatatlan forrsbl tpllkozott llandan j s j zeket kzvettve a Birodalom minden szegletbl, hogy azutn a nagy olvaszttgelybe, a Birodalmi konyhba kerlve gazdagtsa a tehetsek konyhjnak vlasztkt. Bksen frt meg egyms mellett a meghdtott terletekrl, a Birodalom legtvolabbi vidkeirl szrmaz telek sokasga: legyen az perzsa pilf vagy romn fagylalt. St, mi tbb, a messzirl jtt az Oszmn Birodalomban elterjedt telek nem mindig riztk meg eredeti jellegket, gyakran mdosultak, talakultak, klnbz kultrk olvadtak ssze, klnfle zek j harmnit teremetve gazdagtottk a Birodalom konyhjt.

Legjobb plda erre a hs s zldsgtelek kombincija. A hstelek a tradicionlis trk konyha alapja vegylt ssze az gei tenger partvidkn dominl zldsgtelekkel megteremtve ezzel az Oszmn Birodalom konyhjra olyannyira jellegzetess vlt hs-zldsg teleket. A joghurt, a trk konyha si alkoteleme a hs-zldsg telek elksztsnek nlklzhetetlen kellkv vlt s ezzel teljesen j vlasztkt teremtettk meg a harmonizl zeknek.

Az telek soksznsge, az zeket kombinl tallkonysg, az jabb s jabb telkrecik megszletse termszetesen a szultni palotban rte el a cscspontjt .A Szultn lakhelyl szolgl Topkapi szerj konyhi tbb mint 5 000 ngyzetmtert foglaltak el a palotban. Minden egyes konyha egy meghatrozott teltpus elksztsre specializldott. gy kln konyhban ksztettk el a hsteleket, a helvkat, a jellegzetes trk dessgeket, kln helyisg szolglt a trk tertett asztal elmaradhatatlan rizsteleinek, a pilfoknak az elksztsre. Szakcsok kln serege foglalkozott csupn srbetek fzsvel.

A Szultn s az Anyaszultn szmra termszetese kln ksztettk az tkeket a palota leggyesebb szakcsai. A hatalmas konyhaterlet llandan lzas srgs-forgs szntere volt, hiszen a szakcsok naponta 5000 emberre fztek. Az teleket hatalmas tlckon hordtk szt a „tablaklar” azaz a tbbnyire Nevehirbl szrmaz „tlcsok”.

De a klnbz telek elksztsre specializldott szakcsok is a Birodalom ms-ms vidkeirl rkeztek. gy pldul a pilf s a stemnyek specialisti Isztambulbl jttek, mg Bolu szakcsai ksztettk a legjobb kebabokat.

A Birodalom ngy gtja fell rkez szakcsok hada jt-nappall tve buzglkodott a szerj lakinak nagy gynyrsgre. A szakcstanoncok szvkkel-lelkkkel kteleztk el magukat az zek birodalmnak meghdtsra. S legnagyobb kitntetsnek szmtott egy szakcs letben, ha a Szultnt egy hadjratra elksrhette. A csatamezn a Szultn szmra fellltott specilis tbori konyhastor kzvetlenl a Szultn lakstra mellett kapott helyet, s a megszokottl eltr krlmnyek ellenre a szakcsok mindent megtettek, hogy a Szerjban megszokott kulinris lvezeteket uruk itt se nlklzze.

De nem volt knny mg csak hasonlt sem nyjtani a kietlen csatamezkn, mint a Szerj gazdagon berendezett konyhjban. Hiszen a Szultn asztaln minden tkezskor csupn kenyrbl tz flt szolgltak fel. Naponta tz galambbl fztt levest srtettek be egy mokkscssznyi mennyisgre a Szultn s az Anyaszultn szmra nem is beszlve a szmtalan variciban kszl csirke s hslevesekrl, a megszmllhatatlan slt, ftt prolt telekrl, a brekek, saltk garmadjrl, a szrtott s friss gymlcskrl, a tejes pudingokrl.

Mindezeket az teleket kis adagokban, ezst csszkben szolgltk fel, vagy nagy rztlckra halmozva knltk. De nagy becsben voltak a kk-fehr knai porcelnednyek is. A kis porceln csszket nagy rztlcn hordoztk krbe, s apr korll s elefntcsont nyel porceln kanalak egsztettk ki a tertket. Teknsbka pncljbl ksztett eszkzk szolgltak a tltelkes-krmes dessgek szervrozsra. Egy 16. szzadbl szrmaz krniks adatai szerint a legkedveltebb csemege, a helva ksztse krl 812 szakcs buzglkodott

De amg a helva konyhban folyt a leglzasabb munka, addig a Szerj halkonyhja volt a legcsendesebb. A halfajtk fogyasztsa nem volt tlzottan npszer a szultni ebdlkben, halak, tenger gymlcsei, tintahal, csak egyszer-egyszer tnt fel a szultni tlapon.

* * *

De milyen is volt ez az tlap?
me, egy kis zelt!

I.Abdulhamit nnepi menje

a parlamenti kpviselk tiszteletre
a Yildiz palotban adott banketten
1908 december 31

Erleves tojssal
Sajtos brek

Tengeri sgr majonzzel
Marhaslt zldsgekkel
Borjmj psttom
Pulyka s fogolyslt
Rizspilf fehrszsszal

Ngy testvr puding
Krmek
Fagylalt

De mg ennl is gazdagabb telsort tlaltak fel a korbbi szzadokban. A krnika feljegyzett egy 17. szzadbl val ment.



IV. Mehmet
szultni menje
1670-bl

Rostonslt birka vajjal s hagymval
Rostonslt brny s csirke
Slt galamb krmmrtsban, cukor-s rzsavzzel
Csirke sajt levben stve, tojssal s fszerekkel
Szllevlbe tlttt hsgombcok
Mj tojsmrtsban, petrezselyemmel, lilahagymval, fszerekkel

Hsos brek
Hagyms pilf, korianderrel, pisztcival
Borsleves csirkehssal, pirtott kenyrszeletekkel
Csirkeleves tojssrgjval

Vegyes salta
olajbogy, kapri, retek, ckla, uborka, foghagyma hozzadsval

Csirkemell psttom
Fge puding
Meggypuding cukorral s rzsavzzel
Cukrozott srgabarack mbrval s szerecsendival
Prolt krte, alma, szl szibarack s pisztcia

No de trjnk vissza a jelenbe. s rdemes. Hiszen a mai trkk is megtartottk a vlasztkos, sok fogsbl ll, de lnyegesen knnyebb vlt telek sort. A mindennapok tpllkozsban dominlnak a zldsgflk, kevs olajjal elksztve. A disznzsr, hs, nehz zsros fogsok szinte ismeretlenek a trk konyhban.

Eltelek, saltk

Joghurtos karfiolsalta
/yogurtlu karnbahar salatasi/

Hozzvalk:
1 szp fej karfiol
3-5 evkanlolaj
1 citrom
1-2 gerezd fokhagyma
di, paprika, s

A karfiolt enyhn ss vzben megfzzk, lecsepegtetjk, rzsira szedjk. Olajbl, citrombl marindot ksztnk, sval, borssal zestjk, a karfiolra ntjk. Nhny rra hidegre tesszk, tlals eltt fokhagymval zestett joghurtot ntnk a saltra, megszrjuk darlt dival s piros paprikval.

Psztorsalta
/oban salatasi/

Hozzvalk:
5 paradicsom
2 kisebb hagyma
1 ers paprika
2 uborka
petrezselyem, olvaolaj,
citroml, s

A hagymt megtiszttjuk s vkony karikra szeleteljk. A paradicsomot s az uborkt kis kockkra, az ers hegyes paprikt apr kockkra vgjuk, megszzuk. Olajbl, citrombl marindot ksztnk, a saltra ntjk, megszrjuk petrezselyemmel.


Padlizsnsalta
/patlican salatasi/

Hozzvalk:
4 db padlizsan
1 mokkscssze olvaolaj
2 citrom
2 paradicsom
2 paprika
1 nagy hagyma
10 szem olajbogy
s

Spentsalta joghurttal
/yogurtlu ispanak salatasi/

Hozzvalk:
50 dkg spent
2-3 evkanl olaj
1 evkanl citroml
2 dl joghurt
2-3 gerezd fokhagyma
s, bors, olaj a stshez

A spentot megtiszttjuk, megmossuk s sszevgjuk. Az olajat megforrstjuk, a spentot addig proljuk, mg a levt elftte. Kihtjk, az olajat, citromlevet, joghurtot s a sztnyomott fokhagyma gerezdeket sszekeverjk, sval, borssal zestjk, a spentra ntjk.

Tkfasrozott
/kabak mcver/

Hozzvalk:
50 dkg gyenge sprgatk
liszt ( A tr nedvessgtl fgg mennyisg)
20-30 dkg tehntr
3-4 db. hagyma
2 egsz tojs
petrezselyem
kapor
s, bors
olaj a stshez

A tkt legyaluljuk, a trval, finomra reszelt hagymval, aprra vgott petrezselyemmel, kaporral kt egsz nyers tojssal s annyi liszttel sszekeverjk, hogy sr masszt kapjunk. Borssal s kzvetlenl a sts eltt sval zestjk. A keverkbl kanllal kisebb pogcskat szaggatunk s b olajban aranysrgra stjk. Hidegen s melegen is fogyaszthat

Kelkposzta fasrozott
/milano lahanasi mcver/

Hozzvalk:
50 dkg kelkposzta
2 zsemle
3 tojs
kevs zsemlemorzsa
majornna, s, bors
olaj a stshez

A kelkposztt flbevgjuk s gyengn szott vzben flig megfzzk. Leszrjk, a vizet kinyomkodjuk belle. A kposztt a tejben vagy vzben ztatott zsemlvel, kt kemnyre ftt tojssal hsdarln tdarljuk, vagy aprra sszevagdaljuk, majd S8val, borssal, majornnval fszerezzk. Belekeverjk a felvert nyers tojst, s ha hgnak talljuk, zsemlyemorzsval srtjk. Lapos pogcskat formlva belle, lisztbe vagy morzsba forgatjuk s b, forr olajban kistjk.

Sprgatk salta
/kabak salatasi/

Hozzvalk:
1 kg sprgatk
2 hagyma
3 paradicsom
1 csokor kapor
s, esetleg bors

A tkt lehmozzuk, belsejt kivesszk, s nagyobb hasbokra vgjuk. A hagymt karikra vgjuk, a paradicsomot feldaraboljuk, a kaprot finomra vgjuk. A hagymt olajon lassan megproljuk, miutn megvegesedett, hozzadjuk a paradicsomot, s nhny percig proljuk. Beletesszk a tkt, megszzuk, s tovbb proljuk addig, amg a tk puhra ftt, de nem esik szjjel. Kaporral megszrjuk, behtve tlaljuk. J, ha elzleg nhny rra htbe tesszk.

Olajos zldbabsalta

Hozzvalk:
1kg zldbab
2 fej vrshagyma
2-3 paradicsom
zldpetrezselyem,
kevs s, cukor, olaj

A srga hvely zldbabot vgeitl megtiszttjuk s nagyon kevs vzzel - lehetleg jl zrd ednyben - kis lngon feltesszk fni. A vzbe beletesszk a karikra vgott hagymt, a negyedelt paradicsomokat, a zldpetrezselymet, st, s 1-2 evkanl olajat, pici cukrot. Lass fzssel addig proljuk, amg a bab megpuhult s levt elftte. Kihtjk, majd jgszekrnybe tve nhny rn t „rleljk”.

Tlttt kposzta
/etli lahana dolmasi/

Hozzvalk:
1 fej fehrkposzta
50 dkg darlt hs
2 hagyma
1 paradicsom
10 dkg rizs
s, bors

A finomra vgott hagymt, a darlt hst, a sztnyomott paradicsomot sszedolgozzuk, sval, borssal zestjk. A fehrkposzta leveleket 3-4 percig fzzk, kt-hrom levelet egymsra fektetnk, rhalmozzunk a tltelkbl s felcsavarjuk. Tepsibe szorosan egyms mell fektetjk, esetleg vajdarabkkkal megszrjuk. Felntjk annyi vzzel, hogy ellepje. Stbe toljuk, s kszre proljuk

Levesek

Fehrbableves
/kiymali kuru fasulye/

Hozzvalk:
50 dkg fehrbab
10 dkg darlt marha- vagy birkahs
1 nagy hagyma
2 evkanl vaj
3 dkg paradicsompr
s, bors, paprika

A megreszelt hagymt a darlt hssal, vajjal, paradicsomprvel, paprikval, borssal sszekeverjk s l liter vzben, felfzzk. Az elz nap beztatott, majd puhra fztt babot, beletesszk, lefedve 5 percig forraljuk, megkeverjk, majd langyos vzzel zls szerinti srsgre hgtja, tovbbi 15 percig kis lngon fzzk.

Fehrkposzta leves
/Kapuska/

Hozzvalk
1 fej kzepes nagysg fehrkposzta
25 dkg darlt marhahs
4 hmozott paradicsom vagy 5 dkg paradicsompr
15 dkg vaj
1 evkanl olvaolaj
2 hagyma
s, ers paprika, bors

A kposzta kls leveleit eltvoltjuk, a kposztafejet nyolc rszre, majd keresztirny vkony cskokra vgjuk. A darlt hst, olajat, vajat, a finomra vgott hagymt sszekeverjk s megproljuk, hozzadjuk a piros paprikt, a paradicsomot s a kposztt. Megkeverjk s lefedve 5 percig fzzk. zls szerinti mennyisg vzzel felntjk, megszzuk, s tz percig forraljuk Vgezetl 30 percig egszen kis lngon fzzk. Amennyiben a kposztt egszen finomra sikerlt felvgnunk, rvidebb id alatt is elkszl.

Fstlthsleves
/pastirma orbasi/

Hozzvalk:
20 dkg fstlt hs /pastirma/
20 dkg liszt
s
2 evkanl vaj

A pastirma marhahsbl ers fszerezssel, a levegn szrtott eljrssal ksztett fstlt hsfajta, sajtos trk specialits. Ennek hinyban ersen fstlt sertshsbl is kszthetjk a levest. A lisztet a vajon barnra pirtjuk, hozzadjuk a cskokra vgott pastirmt, kevergetve rvid ideig tovbb pirtjuk. 4 cssze vzzel felengedjk s kis lngon 20 percig fzzk. Apr kockkra vgott pirtott kenyrszeletekkel tlaljuk

Hsgombcleves
/kfte orbasi/

Hozzvalk:
30 dkg darlt marha- vagy birkahs
2 db srgarpa
1 db fehrrpa
1 szelet zeller
3 evkanl rizs
1 fej hagyma
2 dl joghurt, kefir vagy tejfl
2 tojs srgja
1 egsz tojs
citroml, s, bors
1 csokor petrezselyem

A darlt hst a finomra vgott hagymval, egsz nyers tojssal, a leforrzott rizzsel, sval, borssal sszedolgozzuk s apr gombcokat formlunk. A srga s fehrrpt, zellert apr kockkra vgjuk, 2 l vzben feltesszk fni. (Lehet egszen gazdagon is kszteni s akkor kockra vgott karalbt, kis karfiolrzskat, cukorborst is fzhetnk bele.) Amikor forr, belefzzk a hsgombcokat s addig fzzk, mg a zldsgek s a gombcban lv rizs is megpuhul. Levesestl aljra kt tojs srgjt tjk, vatosan, lland kevers mellett hozzadjuk a citromlevet, majd a joghurtot. A citrom mennyisgt a szerint vltoztatjuk, hogy joghurtot, kefirt vagy tejflt hasznlunk fel. A forr levesbl elszr vatosan kevergetve nhny kanllal a tojssrgkra ntnk, majd miutn elkevertk, rmerjk a zldsges hsgombc levest.

Hsos savany zldsgleves

Hozzvalk:
50 dkg birkahs
30 dkg marhahs
1 liter vz
4 db savany uborka
2 fej vrshagyma
4 db srgarpa
1 csom petrezselyem
4 db fehrrpa
2 fej zeller
4 evkanl zsr
1 kis paradicsom
12 szem olajbogy
1 db citrom
1 pohr joghurt
s, bors, kapor zls szerint

A vzzel, a marhahssal, a zldsg felvel hslevest ksztnk. A megtiszttott, karikra vgott hagymt, s a maradk zldsget zsrban megproljuk, majd felengedjk a hslevessel, sval, borssal zestjk. A kicsontozott, feldarabolt marha- s birkahst hozzadjuk, s addig fzzk, ami a zldsg puha lesz. A paradicsomot s a citrom levt, a joghurtot sszekeverjk, a megtiszttott, megreszelt uborkval, a megmosott, felaprtott kaporral a levesbe keverjk. Mindezzel egytt a levest felforraljuk, beledobjuk az olajbogyt, forrn tlaljuk.

Buharai vegyes savany leves

Hozzvalk:
20 dkg gomba
4 db tojs
2 dl hsleves
1 pohr tejfl
5 dkg vaj
2 babrlevl
citrom leve
1 kvskanl bors
1 evkanl liszt

Egy teflon serpenybe a vajon megproljuk a megmosott, megtiszttott felszeletelt gombt. Liszttel meghintjk, megkeverjk s felengedjk egy liter vzzel. Belereszeljk a citrom hjt, hozzadjuk a hsleveskockt, a fszereket, s mg 5 percig forraljuk. Ekkor csavarjuk bele a citrom levt, sszeforraljuk. Ha a leves mr jl felforrt, vatosa, hogy egyben maradjanak egyenknt ngy tojst tnk bele. tartsuk mg lass tzn t percig. Forrn tlaljuk. Az asztalon tegynk minden tnyr buharai vegyes savany leves mell egy-egy pohr joghurtot, amibl ki-ki kedve szerint kanalaz a levesbe.

Joghurtos csirkeleves
/yogurtlu tavuk orbasi/

Hozzvalk:
1 levesnek val tyk
2 dl joghurt
4 tojs
1 evkanl vaj
1 csokor petrezselyem
s, bors

A tykot puhra fzzk, kicsontozzuk, a brt lefejtjk s kisebb kockkra vgjuk. A vajat megolvasztjuk, a hs kockra szzuk, rvid ideig pirtjuk. A tojssrgkat nhny csepp citrommal elkeverjk, majd hozzadjuk a joghurtot. A forr levesbl nhny kanllal rmernk, elkeverjk, majd a levesbe ntjk s nhny percig lassan fzzk. Finomra vgott petrezselyemmel tlaljuk

Rkleves
/pavruya orbasi/

Hozzvalk:
1 liter hsleves
8 db rk
3 evkanl vaj
5 evkanl liszt
s, paprika

A megtiszttott rkokat 10 percig forr vzben fzzk, majd hsukat lefejtjk. A lisztet vajon vilgossrgra pirtjuk, hozzadjuk a hslevest s felforraljuk, majd beletesszk a rkhst, szzuk, paprikzzuk.

Rizsleves
/pirin orbasi/

Hozzvalk:
1 liter tykleves
fl evkanl vaj
3 evkanl rizs

A vajat megolvasztjuk s a megmosott rizst kiss tpirtjuk rajta. Hozzadjuk a tyklevest, fszerezzk s addig fzzk, amg a rizs megpuhul. Finomra vgott petrezselyemmel tlaljuk.

Hstelek

Dner kebab
/dner kebab/

A dner magyarul forgkebab, elnevezst a specilisan forg technikt s berendezst ignyl elksztsi mdrl kapta. A hztartsokban szinte ismeretlen, a csaldi szksgleteket meghalad mennyisgben kell elkszteni, s egyszerre feltenni a gpre. gy jellegzetesen vendgli tel. Nyugat-Eurpa nagyvrosaiban, de jabban mr Magyarorszgon is egyre gyakrabban tallkozhatunk a dner kebabot rust kis vendglkkel.
gy rdemes megismerkedni az egyik legfinomabb kebab vltozat elksztsi mdjval.

Hozzvalk:
2 kg borj vagy brnyhs
hagymal
s, bors, olaj

60 dkg hsbl darlt hst ksztnk. A maradk hst a hrtyktl megtiszttjuk s egy jszakra hagymalbl, sval, borssal, olajjal ksztett lben megpcoljuk. Ezutn a specilis hossz fggleges nyrsakra hzzuk a hst, szorosan egymsra fektetve, a hsszeletek kztti rszt pedig a darlt hssal tltjk ki. Az gy elksztett nyrson lv hs szorosan sszeprseldik. Hagymalvel megkenjk s kezddhet a sts. A fgglegesen elhelyezett nyrsak lassan forgsnak indulnak a grillstben, melynek az egyik oldala nyitott. (Rgen termszetesen fasznparzzsal fttt stt hasznltak.) les kssel a kls megslt rszeket fggleges, egszen vkony szeletekben folyamatosan levgjuk. A dner kebabot nyers hagymakarikkkal, paradicsommal, ers paprikval, zldsaltval kenyrlepnyen tlaljk.

Psztorkebab
/oban kebabi/

Hozzvalk:
1 kg brnyhs
5 dkg margarin
25 dkg jhagyma
3-4 paradicsom
15 cikk fokhagyma
1 csokor kapor
50 dkg burgonya
s

A margarint megforrstjuk, a hagymt, a kockra vgott hst, paradicsomot, fokhagymt s 1 evkanl st a fenti sorrendbe a serpenybe tesszk, megforgatjuk, s 30 percig fed alatt lassan proljuk. A burgonyt meghmozzuk, kis kockkra vgjuk s hozzkeverjk. Felntjk annyi vzzel, hogy ellepje s egszen kis lngon 90 percig proljuk. Finomra vgott kaporral tlaljuk.

Talas kebab

Hozzvalk:
1 kg birka vagy borj hs
6 kzepes hagyma
a tszthoz:
35 dkg liszt
2 evkanl margarin
2 paradicsom
1 csokor petrezselyem
s, bors, kakukkf

A hagymt finomra vgunk, a margarinon vegesre proljuk, hozzadjuk az egszen aprra vgott hst s 30 percig lassan tovbb proljuk. Hozzadjuk a feldarabolt paradicsomot, vzzel felntjk s 90 percig folytatjuk a fzst. Ezutn 2 finomra vgott hagymt adunk hozz, kicsit tforraljuk, addig, hogy az jonnan hozzadott hagyma is megvegesedjen. Borssal, kakukkfvel zestjk, flretesszk, hagyjuk kihlni.

A tszta elksztshez a lisztbl vulknszer kpot kpeznk, a kzepbe helyezzk a margarint, 1 tojst, st s vzzel sima tsztt gyrunk. A tsztt krlbell 1/2 cm vastagsgura kinyjtjuk, s ngyszgletes darabokra vgjuk. A kzepre a hstltelkekbl kis halmokat formlunk, s hromszgletre sszehajtogatjuk. Tetejt tojssal megkenjk, kizsrozott stlemezre helyezzk s kzepesen meleg stben 30 perc alatt kszre stjk. Trkorszgban a talas kebabot ksztik u.n. yufkbl is. Magyarorszgon e clra leveles tsztt vagy rteslapot is hasznlhatunk.

Mzes dis csirke
/Cevizli tavuk/

Hozzvalk:
4 db csirkemell
20 dkg vaj
2 evkanl mz
5 dkg di
1 db citrom
s, bors, kakukkf
8 db paradicsom

A csirkemellet elz este jl beszzuk s betesszk a htszekrnybe. Msnap egy vajjal kikent tepsibe egyms mell helyezzk. A stt elre bemelegtjk. A hst betesszk a stbe, egy evkanl vzzel meglocsoljuk. Amikor puhulni kezd, megkenjk egy elre elksztett mz, bors, citroml s vaj keverkvel. Amint elfogyott a keverk, darlt dit pirtunk mg a csirke tetejre. Melegen vagy hidegen, nyers paradicsomszeletekkel tlaljuk.

Halak

Prolt tonhal
/tonbaligi bugulama/

Hozzvalk:
1 kg tonhal
1 hagyma
3 burgonya
1 dl olvaolaj
2-3 fokhagymagerezd
1 csokor petrezselyem
1 citrom
3 paradicsom
kakukkf

A karikra vgott hagymt az sszetrt fokhagymval kevs olajon vegesre proljuk. Vizet, st s borsot adunk hozz. A burgonyt meghmozzuk, kis kockkra vgjuk. A szeletekre vgott halat, citromot, hmozott paradicsomot, petrezselymet, kakukkfvet beletesszk, puhra proljuk, majd behtve tlaljuk.

Tengeri prhal
/mayonezli kirlangi/

Hozzvalk:
1 kg prhal
1 hagyma
2 ss uborka
3 evkanl majonz

A halat ss vzben egy hagymval megfzzk. Kivesszk, brt, szlkkat eltvoltjuk, kis darabokra vgjuk, a ss uborkval s a majonzzel sszekeverjk.

Rizstelek, pilfok

Csirkemjas pilf
/Tavuk cigerli pilav/

Hozzvalk:
50 dkg rizs
8 dl tykhsleves
20 dkg olaj vagy vaj
1 hagyma
1 paradicsom vagy 1 kanl paradicsompr
2-3 csirkemj
4 evkanl koriander
2 evkanl fenymag
s, esetleg kevs cukor

A rizst a pilfhoz szoksos mdon elksztjk. Kevs olajban vagy vajban a mjdarabokat megstjk. Ellenttben a hssal, a mj stst clszer nem forr zsiradkban kezdeni, mert akkor kvl krges, bell nyers marad. Az tslt mjakat flretesszk. A hagymt a fenymaggal egytt proljuk, mg enyhn barnst szint kapnak. Lentjk tykhslevessel s zls szerint esetleg felforraljuk. A lecsepegtetett rizst a korianderrel, sval, kevs cukorral a lehmozott s feldarabolt paradicsommal vagy paradicsomprvel sszekeverjk, s a levesbe tesszk. Lefedjk s kis lngon tovbb fzzk, egszen addig, amg a rizs a folyadkot felszvta. Egszen kis lngon a mjdarabokat hozzadjuk, vatosan megkeverjk, levesszk a tzrl, az ednyre itatspaprt, vagy paprszalvtt tesznk, majd erre helyezzk el a fedt s hozzvetlegesen fl rt gzldni hagyjuk.

Korianderes, dis rizs
/mzl fistikli pilf/

Hozzvalk:
50 dkg rizs
8 dl tykhsleves
15 dkg vaj
3 dkg koriander
3 dkg mandula
3 dkg fenymag
3 dkg pisztcia
s

A vaj egy rszt felforrstjuk, a fenymagot, pisztcit, mandult hozzadjuk, s addig pirtjuk, amg a magok enyhn megbarnulnak. Ezutn hozzadjuk a koriandert s rvid ideig tovbb pirtjuk. Felntjk a levessel, felforraljuk s nhny percig tovbb fzzk. Hozzadjuk a lecsepegetett rizst, tovbb fzzk, addig, amg a rizs a folyadkot fel nem szvta. Eloltjuk a tzet, a maradk vajat darabkkban a rizs tetejt tesszk, rhelyezzk a fedt, gy, hogy nedvszv papr kerljn a fed al. Fl rt gzben hagyjuk.

Tsztaflk

Brek jasszony mdra
/Hanim bregi/

Hozzvalk:
5 yufka
25 dkg margarin
3 tojs
a tltelkhez:
50 dkg juhsajt
1 csomag petrezselyem, esetleg zls szerint kapor
kevs tej

A petrezselymet finomra vgjuk, elkeverjk a juhsajttal, s kevs tejjel fellaztjuk. A tejet meglangyostjuk, belekeverjk a tojsokat. A margarint megolvasztjuk, a tejhez ntjk. Habvervel felverjk s flretesszk.

Egy stlemezt kizsrozunk s rfektetjk az yufkt gy, hogy a szle felhajthat legyen. 4 yufkt feldarabolunk, s tejbe ztatjuk. A felt rhelyezzk a stlemezre s a sajtos tltelket rhalmozzuk. Erre helyezzk az ztatott yufkk msik rszt, az als tszta szleit rhajtjuk, a maradk tejjel meglocsoljuk s forr stben kb. 30 percig stjk. Ngyszgletes darabokra vgva tlaljuk.

Cigaretta brek
/Sigara bregi/

Hozzvalk:
3 yufka
25 dkg darlt hs
1 hagyma
1 vizespohr olaj
s, bors

A yufkkat egymsra helyezzk, ngy rszre felvgjuk. Az gy kapott tglalapokat egymsra helyezzk, s tls irnyba felvgjuk, gy, hogy hromszglet darabokat kapjunk. A finomra vgott hagymt megproljuk, hozzadjuk a hst, tovbb proljuk, addig, amg a hs a levt elftte. Kihtjk. A tltelkeket a lapocskk szlesebb rszre felhalmozzuk, majd felcsavarjuk. Kiss megnyomkodjuk, hogy sts kzben nehogy kinyljanak. Forr olajban kistjk s forrn tlaljuk. Hs helyett lehet juhsajttal is tlteni. Ide a rajz!

Sajtos brek
/ubuk bregi/

Hozzvalk:
50 dkg liszt
50 dkg vaj
s
a tltelkhez:
20 dkg reszelt sajt
s
2 tojs

A lisztet, vajat sval s 8 evkanl vzzel sszedolgozzuk. Cipt formlunk, s 15 percig pihentetjk a tsztt. A pogcskhoz hasonlan hromszor hajtogatjuk. Az egyes hajtogatsok kztt 15 percig pihentetjk. Kinyjtjuk, megszrjuk a reszelt sajttal, sszehajtjuk, s jra kinyjtjuk.

Az 1 cm vastag tsztbl krlbell 5 cm hossz s 2 cm szles rudacskkat vgunk, tojssal megkenjk s nagyon forr stben 35 percig, stjk.

Ugyanebbl a tsztbl kszthet:

A fenti tsztt virsli nagysgura vagdaljuk, mindegyikre egy-egy virslit helyeznk - legjobb az apr u.n. koktl virsli - , belecsavarjuk a tsztba s megstjk.

VISSZA

 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU