FOLDAL  jdonsgok:

Norton Antivirus 2009 Gaming Edition+crack

Kresz_teszt_2009

Black Eyed Peas - The E.N.D - 2009 HipHop Vlogats - 2009.07.25

Vidm,szrakoztat,
informcis zmlap.

ingyenes letlts+
ingyenes aprhrdets

Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Mond!
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

E-mail

lltsd beKezdlapnak! 

Login:
 
Jelsz:
 
 

 Szkefdi Guugel keres

Nyonj egy SNT

Villm sztr

 

Keresett sz

Tartalmaz
Pontosan
Kezdbetk

Angol-Magyar
Magyar-Angol
Nmet-Magyar
Magyar-Nmet
Computer Dictionary

 

Reklm

Ingyenes Hirdets . Net


Linkajnl

A legjobbweboldalak..

Europa Top 100

JoniPeti Topsite

Toplista • Toplist

OmariaTop

COOLTOP

Sokbolt.hu
Webshop - webruhz ingyen brkinek

Free Topsite

Linktr Centrum

TopSite.hu - A web legjobbjai.


Free TopSite

toplista


Banner-Paradies
Weblap toplista

NZYANG Toplista


starbug toplista

toplista
szoftver


Kattints ide!


TOP-TIZENHAROM






Dual Reklm Kft - Minden ami cges ajndk - Reklm ajndkok!

 
palacsinta



Tartalomjegyzk



Bevezets 8
Milyen serpenyben sssk a palacsintt? 8
Milyen zsiradkot hasznljunk a palacsintastshez? 8
Hogyan lesz hajszlvkony a palacsinta? 8
Hogyan sssk a palacsintt? 8
Egyszer palacsinta alapmassza 8
Francia palacsinta - alaprecept 9
Palacsinta alaptszta 9
Palacsintatszta ksztse s stse 9
Ss palacsintatszta 9
Srs palacsintatszta 10
des palacsintatszta 10
Hajdins palacsintatszta 10

Receptek 11
Alkots palacsinta 11
Alms hajdina-palacsinta 11
Alms palacsinta 1. 11
Alms palacsinta 2. 11
Alms palacsinta 3. 11
Alms palacsinta 4. 12
Alms palacsintalepny 12
Alms-fahjas palacsinta 12
Alms-mazsols palacsinta (Franciaorszg) 12
Almval tlttt palacsinta borsodval 12
Amerikai palacsinta 12
Amerikai palacsinta sziruppal 13
Amerikai trs palacsinta 13
Ananszos palacsinta 13
Aszaltszilvs palacsinta 13
Ataif (Arab palacsinta) 13
Auguszta palacsinta 14
Bannos palacsinta 14
Baracklekvros palacsinta 1. 14
Baracklekvros palacsinta 2. 14
Barackos palacsinta 14
Baszk palacsinta 15
Belga spentos palacsinta 15
Bodzapalacsinta (Rgi magyar dessg) 15
Bolognai rakott palacsinta (Olaszorszg) 15
Borsos palacsinta 15
Bretagne-i palacsinta (Franciaorszg) 16
Budagyngye palacsinta 16
Bugaci palacsinta 16
Burgonyapalacsinta 16
Charlie palacsintja 17
Citromos palacsinta (Anglia) 17
Cukknis palacsinta 17
Cukros palacsinta 17
Csalafinta palacsinta 17
Cseresznys palacsinta 17
Cseresznys palacsinta rszegen 17
Csps palacsinta 18
Csirks palacsinta 18
Csokis palacsinta 18
Csokis-fagylaltos palacsinta 18
Csokolds palacsinta 1. 19
Csokolds palacsinta 2. 19
Csokolds palacsintafelfjt 19
Cssztatott dis palacsinta 19
Cssztatott palacsinta 1. 19
Cssztatott palacsinta 2. 20
Cssztatott palacsinta 3. 20
Cssztatott palacsinta 4. 20
Cssztatott palacsinta Frank mdra 20
Datolyapalacsinta 20
Dis palacsinta 1. 21
Dis palacsinta 2. 21
Dis palacsinta ms mdon 21
Dis palacsinta olajstben 21
Dis palacsintatekercs 21
Dis ss palacsinta 22
Disznsajtos palacsinta (Petress Zsuzsanna sznmvsz) 22
“Egrke” (alms palacsinta) 22
Egri gmbpalacsinta 22
Empire palacsinta (Franciaorszg) 22
Epres palacsinta 23
Erdlyi palacsinta 23
Ern hsos palacsintja 23



Bevezets
Milyen serpenyben sssk a palacsintt?
Specilis palacsintastben. Ez elengedhetetlen a palacsinta sikerhez - nem vletlen, hogy a profik a sajt palacsinta-stjket ereklyeknt kezelik.
Legjobb a rtegelt anyagbl vagy vasbl kszlt serpeny, amelyet sohasem tiszttottak fmsrolval. Mosogatszert se hasznljunk, sts utn trljk ki a serpenyt, s egy reg konyharuhval drzsljk szrazra.
tlet: Az j palacsintastt hasznlat eltt gy kezelhetjk: szrjunk egy mark st a serpenybe, s ezt forrstsuk fel jl, vagyis "gessk ki" az ednyt. Ezutn puha paprral trljk szrazra. gy nem fog leslni a palacsinta (feltve, ha semmi msra nem hasznljuk a stt.
Milyen zsiradkot hasznljunk a palacsintastshez?
Legjobb a jl felforrstott s leszrt, savmentes vaj.
Hogyan lesz hajszlvkony a palacsinta?
A j rzk s a megfelel hozzvalk sikeres tallkozsa elengedhetetlen. Az eljrs a kvetkez: keverjk ssze habvervel a tojst, a lisztet s a tejet, enyhn szzuk meg, s addig keverjk tovbb, mg krmsrsg nem lesz. Ha a kanl hts feln vgigcsorgatjuk a masszt, s az, vkony filmszer bevonatot kpez rajta, akkor a tszta j. Tz percig hagyjuk llni.
Vigyzat! Ha a tz perc elteltvel a tsztt tl hgnak talljuk, adjunk hozz mg egy kevs lisztet!
Hogyan sssk a palacsintt?
Vkonyan kenjk meg a palacsintastt a zsiradkkal, forrstsuk fel, merkanllal csorgassuk bele a tsztt, s kzben egyenletesen forgassuk krbe. Vrjuk meg, amg megsl a teteje, s egy lapttal fordtsuk meg a palacsintt. A profik feldobjk, s a levegben fordtjk meg a tsztt, ezt azonban elbb gyakorolni kell.
Egyszer palacsinta alapmassza
45 perc
Nehzsg: 1
Hozzvalk: 20 db-hoz 20 dkg liszt (lehetleg rtesliszt), 2,5 dl tej, 2,5 dl szdavz, 2 egsz tojs, fl dl olaj, csipetnyi s, 1 teskanl porcukor (ez el is maradhat).
Kevertlba tm a tojst, s kevs tejjel habosra felverem, majd aprnknt hozzkeverem a lisztet, a tbbi tejet, st, cukrot. Habvervel alaposan felverem. (Gyorsabb ksztsi md, ha turmixgpbe egyszerre bentve a hozzvalkat, egy-kt percig keverem az egszet.) Ha van idm, akkor legalbb egy rig pihentetem a tsztt. A palacsinta stshez szerintem legjobb az reg, feketre gett, "patins" palacsintast, amelyet az els palacsinta stse eltt egy mokkskanlnyi olajjal kikenek, a tbbi palacsinthoz mr nem szksges kln olaj, mert a masszban lv mr "nmagt olajozza". A jl felforrstott serpenybe belentk egy kis tejmerkanlnyi masszt, majd a serpenyt megdntve hagyom, hogy krlfolyjon a tszta benne. (Teht folykonynak, tejfl srsgnek kell lennie a massznak. Ha tl sr, akkor kevs szdavzzel hgtom, ha tl hg, akkor kevs liszttel srtem.) A hg tszta a serpeny aljt egyenletesen bevonja, s szp vkony rtegben sztterl. Kzepes lngon egy-kt percig stm az als felt, majd vagy szles pengj kssel megfordtom, vagy feldobom. s a levegben fordtom meg. (Ez utbbi igen nagy gyakorlatot kvn.)
Francia palacsinta - alaprecept
12 dkg finomliszt, 2 ek. porcukor, 0,5 citrom reszelt hja, 2 tojs srgja, 1 tojs, 1,2 dl tej, 1,3 dl tejszn, 10 dkg vaj(!!).
A lisztet a porcukorral, citromhjjal sszekeverjk.
5 dkg vajat felolvasztunk, hagyjuk ismt kihlni.
A tojst s a srgkat a tejjel, tejsznnel sszekeverjk, majd folyamatos kevers mellett a liszthez ntjk. Csommentesre keverjk. Belentjk az olvasztott vajat, jl sszedolgozzuk.
Ebbl a tsztbl kevs vajjal 8 kis vkony palacsintt stnk. A felhasznlsig melegen tartjuk.
(Jval drgbb, de sokkal finomabb a mi palacsintnknl. A tovbbi receptek kztt tbbszr hasznljuk, de ott mr nem rom le kln az elksztst, csupn utalst talltok r.)
Palacsinta alaptszta
20 dkg liszt * 3 dl tej * 2 dl vz * 2 tojs * 3/4 dl olaj
Habvervel elkeverjk a tejben a tojsokat, majd aprnknt adagolva a lisztet. A palacsintatsztt pihentetjk, hogy a liszt jl megdagadhasson. Vz helyett jobb a szdavz, amivel kzvetlenl a sts eltt hgtjuk a masszt. Olajat azrt tegynk bele, hogy stsnl csak az els palacsinthoz kelljen megkenni a stt.
Palacsintatszta ksztse s stse
2 tojs, 20 dkg liszt, csipetnyi s, 2 deci tej, szdavz, amennyit felvesz, hogy kell sr legyen, zsr vagy vaj a kistshez.
Legelterjedtebb tsztnk a palacsinta. Ksztse igen egyszernek ltszik, de ha valban j s zletes palacsintt akarunk kszteni, nagy gondot kell fordtani az elksztsre.
A palacsinta minsgt a tszta bekeverse, stse s esetleg melegen tartsa befolysolja. Tsztja akkor a legjobb, ha fele mennyisg tejjel s fele mennyisg szdavzzel keverjk be. Szksg esetn elkszthet a palacsintatszta csak tejjel, vagy csak szdavzzel, de gy kevsb lesz zletes, mert ha csak tejjel ksztjk, knnyen leragad, viszont, ha csak szdavzzel ksztjk, nem kapunk kifogstalan palacsintt. A tisztn tej bekeversvel kszlt palacsinta hibja az is, hogy nem lehet megfelel vkony palacsintkat stni belle.
A bekevers mdja a kvetkez: a tojst megfelel nagysg porceln- vagy zomncozott ednybe tjk fel. hozzadjuk a hideg tejet, megszzuk, s habvervel j simra keverjk. Most habvervel val lland kevers mellett fokozatosan hozzadjuk a megszitlt lisztet, gyelve, hogy ne csomsodjon ssze, ezrt gyorsan keverjk. Ekkor sr palacsintatsztt kapunk. Ehhez ugyancsak habvervel val lland kevers mellett lassan, fokozatosan szdavizet kevernk hozz addig, amg a palacsintatszta olyan srsg lesz, mint a nyers tejszn. Teljesen simnak kell lennie, nem szabad, hogy lisztcsomk szkljanak benne. Srsge dnt fontossg. Ezrt egy tiszta palacsintastben egy kevs zsrt felhevtnk, s prbakppen megstnk benne egy palacsintt. Ha esetleg mg vastag, kevs szdavzzel felhgtjuk, ha viszont vkony, nem ll ssze, belekevernk a masszba egy egsz tojst, vagy beleszrunk egy kevs lisztet, s teljesen simra keverjk el benne. A j palacsintnak paprvkonysgnak kell lenni. Sts kzben, ha esetleg lelepszik vagy besrsdik, idnknt felkeverjk, hogy egyenletes vkonyak legyenek a palacsintk. A palacsintatsztt tiszta s jl felhevtett palacsintastben sssk ki. Kisebb ednyben zsrt hevtnk fel, s ebbe egy kanalat tesznk, ezzel adagolva a zsrt a palacsintastbe.
Ss palacsintatszta
Elkszts: 10 perc
Hozzvalk: 25 dkg liszt, 4 tojs, fl liter tej, 1 kvskanl s, 3 evkanl olaj vagy olvasztott vaj
A liszt kzepbe ksztsnk mlyedst. ntsk bele a felvert tojsokat, a st, az olajat vagy az olvasztott vajat. Aprnknt hgtsuk a hideg tejjel, hogy csommentes, folykony tsztt kapjunk. Hagyjuk llni egy rt.
Srs palacsintatszta
Elkszts: 1 ra 10 perc
Hozzvalk: 12,5 dkg liszt, 1 tojs, 1 pohr tej, negyed liter sr, 5 dkg vaj, 1 kvskanl olaj, s
Keverjk ssze a lisztet, a st a felvert tojsokkal, adjuk hozz az olvasztott vajat, hgtsuk a srrel, majd a tejjel, hogy folykony tsztt kapjunk.
Hagyjuk llni egy rt.
des palacsintatszta
Elkszts: 1 ra 10 perc
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 1 liter tej, 6 tojs, 7,5 dkg porcukor, 2 evkanl olaj vagy olvasztott vaj, 1 csipet s, 2 evkanl rum
Egy tlban verjk fel a tojsokat, adjuk hozz a cukrot, a lisztet, a st, az olajat, majd habvervel kevergetve hgtsuk a tejjel.
Legalbb 1 rt hagyjuk llni. Ha a tszta nagyon besrsdtt, adjunk hozz egy kevs tejet. Amikor ksztjk a palacsintt, adjuk hozz a rumot vagy ms alkoholt.
Hajdins palacsintatszta
Elkszts: 20 perc + 30 perc
Hozzvalk: 15 dkg hajdinaliszt, 1 kvskanl olaj, 1 csipet s, 3 tojs, 7,5 dkg cukor, 3 dl tej, lekvr vagy gymlcsbeftt
A liszt kzepbe ksztsnk egy mlyedst. ntsk bele a tojsokat, adjuk hozz a cukrot, a st s az olajat. Keverjk ssze, majd habvervel keverve, aprnknt hgtsuk a tejjel. 1 rt hagyjuk llni.
Enyhn olajozott serpenyben vkony palacsintkat sssnk ki. Lekvrral vagy gymlcsbefttel tlaljuk.




Receptek
Alkots palacsinta
60 perc
Nehzsg: 2
30 dkg lapocka vagy comb, 2 dl tejfl, 2 tojs, 13-15 dkg liszt, 1 kis fej vrshagyma, 2 dl tej, 1-2 dl szdavz, 1 csokor petrezselyemzld, 0,5 dl olaj, 1 mokkskanl trtt fekete bors, 1 teskanl s.
A megmosott s leszrtott hst meg a tiszttott vrshagymt ktszer tdarljuk, hogy kenhet legyen. A habosra felvert tojsbl, a tejbl, a lisztbl s a hsmasszbl palacsintatsztt kevernk. Annyi szdavizet adunk hozz, hogy tejflsrsg legyen. Megfszerezzk, vgl a finomra metlt petrezselyemzldet is belekeverjk. 10 percnyi pihentets utn hozzntjk az olajat, s ezzel is elkeverjk. Palacsintastt felforrstunk (az els palacsinta stse eltt kiolajozzuk a stt), s a szoksos mdon, de olaj hozzadsa nlkl annyi palacsintt stnk, amennyi a masszbl kitelik. A kislt palacsintkat flbe, majd negyedekbe hajtjuk, tzll tlra rendezzk, a tetejket tejfllel megkenjk, s 5 percre elmelegtett forr stbe tve pirosra pirtjuk. Brmilyen savanysg vagy salta illik mell, de reszelt sajttal is megszrhatjuk tlalskor.
Alms hajdina-palacsinta
Hozzvalk: fl kg alma, 100 g bzaliszt, 65 g hajdinaliszt, 65 g bzadara, 2 tk stpor, 1 csomag vanlis desszert-krmpor, 1 csomag vanlis cukor, 3 tojs, fl liter tej, szezm-mag, kevs s, 60 g margarin a stshez, fahj, tejsznhab s mz a dsztshez
A liszteket, a vanlis cukrot, a stport s egy csipetnyi st ntse egy tlba. sse bele a tojsok srgjt, majd lassan keverje az egszet csommentesre a tejjel. Tegyen hozz zls szerinti mennyisgben szezmmagot s a meghmozott, vkony szeletekre vgott almt. hagyja llni egy fl rt, majd verje a tojsfehrjket kemny habb, s keverje bele a tsztba.
A forr margarinon pirtson egy evkanl szezmmagot, ntsn r a masszbl, s ssse ropogsra. Nem kell, hogy a tszta az egsz stben elterljn, kisebb lepnyeket rdemes kszteni. A ksz palacsintkat dsztse mzzel zestett, fahjas tejsznhabbal.
Alms palacsinta 1.
Elksztse: Ksztnk palacsinta tsztt, nagyon vkonyra szelt almval sszekeverjk, s ezzel egytt stjk ki. Hromsarkosra hajtjuk, s vanlis cukorral lehintjk.
Alms palacsinta 2.
Hsz deka lisztbl a szokott mdon 20 palacsintt stnk. Meghmozunk, kimagvalunk, cikkekre vgunk t almt, s egy kevs vzzel, zls szerint cukorral, egy darabka citromhjjal, kt deka vajjal puhra proljuk, majd fakanllal tovbb keverve, minl szrazabbra stjk. A tzrl levve egy evkanlnyi baracklekvrral zestjk, ha nem elg des, utncukrozzuk. Ezzel az almapppel tltjk a palacsintkat, s gy gngyljk ssze, hogy elszr kt szlket rhajtjuk, utna hengertjk. A megtlttt palacsintkat egyenknt lisztbe, nyers tojsba s nagyon finom zsemlemorzsba forgatjuk, majd b, forr olajban ropogs pirosra stjk. Fahjas cukorral meghintve knljuk.
Alms palacsinta 3.
Hozzvalk: 20 db palacsinthoz val egyszer palacsinta alapmassza, 50 dkg reszelt alma (tiszttott llapotban mrve), 2 dl tejszn, 1 mokkskanl rlt fahj, 1 evkanl porcukor.
A nyers palacsintamasszba belekeverem a levtl kinyomkodott, reszelt almt s a palacsintkat egyenknt megstm. A tejsznbe belekeverem a cukrot s az rlt fahjat, majd a kislt palacsintkat egyenknt megkenem a fahjas-cukros tejsznnel. Egy kerek tzll tlban egymsra rakom. Tetejre rntm a maradk zestett tejsznt, s annyi idre teszem csak be a stbe, hogy jl tforrsodjon, de mg ne piruljon meg. Tortaknt szeletelve knlom.
Alms palacsinta 4.
2 almt vkony szeletekre vgunk, 2 evkanl vajban tstjk, 2 evkanl cukorral meghintjk, s addig forgatjuk ket, amg a cukor nem karamellizldik. Az almval megtltjk a palacsintkat, hromszgre hajtogatjuk, s hll tlba tesszk, majd 8 percre a 160 C-ra elmelegtett stbe toljuk. 4 evkanl calvadossal flambrozzuk, tejsznhabbal dsztjk
Alms palacsintalepny
Hozzvalk: 20-25 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojs, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evkanl porcukor, 3 db savanyks alma, 1 teskanl rlt fahj, 1 citrom leve, 1 mokkskanl reszelt citromhj, 1 mokkskanl s; a tlalshoz baracklekvr, a tepsi kikenshez vaj s liszt. Mly tlban habosra felverjk a tojsokat, majd hozzntjk a tejet, a porcukrot s a fszereket. Ezutn a liszttel egszen simra keverjk, hozzadjuk az olvasztott, de mr nem meleg vajat. A szoksosnl kiss srbb palacsintamasszt kapunk. Flretesszk. Az almkat megmossuk, letrlgetjk, kicsumzzuk, s hjastl lereszeljk. Az almareszelket a citromlvel egytt azonnal belekeverjk a masszba. Kisebb tepsit vastagon kikennk a vajjal, a liszttel meghintjk, majd az alms masszt belesimtjuk. Elmelegtett forr stbe toljuk, s kzepes lngon, lassan, szilrdulsig stjk. Tprbval ellenrizzk, hogy a kzepe is kellkppen tslt-e. Mg tzforrn deszkra bortjuk, s kockkra vgjuk. Melegen is, hidegen is nagyon j. Baracklekvrt felttlenl knljunk hozz! Aki desen szereti, a tetejt mg melegen hintse meg porcukorral.
Alms-fahjas palacsinta
(4 szemlyre)
8 palacsinta, 4 alma, 10 dkg vaj, 2 dkg fahj, 4 dkg porcukor
A lereszelt almt az olvasztott vajban kiss megfuttatjuk, cukorral, fahjjal zestjk. A tltelket a palacsintkra halmozva hromszg alakra hajtjuk. Porcukorral megszrva, forrn tlaljuk.
Alms-mazsols palacsinta (Franciaorszg)
8 db franciapalacsinta, 3 ek. mazsola, 4 cl calvados, 2 ek. mandula, 4 savanyks alma, 1 citrom, 2 ek. vaj, 2-3 ek. porcukor.

A mazsolt beztatjuk a calvadosba. A mandult szrazon megpirtjuk. A hmozott almkat vkony szeletekre vgjuk, citromlvel meglocsoljuk. A vajat felolvasztjuk, benne 3 percig proljuk az almt, majd kzkeverjk a mazsolt, a calvadost.
Megtltjk a palacsintkat, megszrjuk pirtott mandulval, tlcsrformra begngyljk, porcukorral meghintve tlaljuk.
Almval tlttt palacsinta borsodval
Az almt megtiszttjuk, kposztareszeln lereszeljk. Darlt dival, porcukorral, dilikrrel elkeverjk. 8 db palacsintt megtltnk vele, majd hromszg alakra hajtogatjuk, tzll tlba tesszk, lentjk borsodval, s stben tstjk.
Amerikai palacsinta
Hozzvalk: 1 tojs, 1 bgre liszt, 1 bgre tej, 1 csipet s, 1/2 zacsk stpor, 1 mk szdabikarbna, 1 ek cukor
Az egszet sszekeverve sr masszt kapunk, amibl enyhn olajozott v. forr vzzel tkent teflon serpenyben tenyrnyi v. nagyobb, kisujj vastagsg lepnyeket stnk. Varicik: reszelt alma, bann, csoki reszelk. Egy kis vajjal s juharsziruppal is finom.
Amerikai palacsinta sziruppal
8 dkg kukoricaliszt, 2 dl kefir, 12 dkg liszt, 2 dkg cukor, 2 dkg vaj, 1 tojs, 0,5 tk. s, 0,5 tk stpor, 2 ek. olaj, a sziruphoz: 30 dkg kristlycukor, 1 cs. vanlis cukor, csipet s.
2 dl forrsban lv vzben, llandan kevergetve 5 percig fzzk a kukoricalisztet.
A tzrl levve belentjk a kefirt, hozzadjuk a lisztet, cukrot, st, stport, olvasztott vajat s a felvert tojst. Sr tsztt kapunk.
Palacsintastt gyengn kiolajozzuk, vkony palacsintkat stnk.
Kistnyron egymsra tve tlaljuk, kzjk leheletvkonyan vajat kennk, s meleg sziruppal lentjk.
Szirup: a cukrot barnra prkljk, rntnk 1 dl vizet, 1 percig forraljuk, vgl beletesszk a vanlis cukrot s a st.
Amerikai trs palacsinta
8 db sima, des palacsinta;
25 dkg tehntr, 2 tojs, 5 dkg porcukor, 1 citrom reszelt hja, 5 dkg mazsola, 1 dl tejfl, 2 dkg vaj; 1 doboz mirelit meggy vagy fl veg beftt, 6 dkg cukor, 1 kshegynyi fahj, 1 dkg liszt, 1 dl meggyl, 1 dl tejszn.
Palacsintatsztt ksztnk gy, hogy a tojsok fehrjt habb verve tesszk a tsztba.
A szokottnl kiss vastagabb palacsintkat stnk.
Az ttrt trt a tojsok srgjval, porcukorral, citromhjjal, mazsolval, tejfllel kikeverjk. Hozzadjuk a fehrjk habjt.
A palacsintkat megtltjk a krmmel, sszegngyljk, hll tlba tesszk egyms mell. Meglocsoljuk olvasztott vajjal. Letakarjuk aluflival, kiss tstjk a stben, de nem pirtjuk meg.
Meggymrts: a mag nlkli meggyet a cukorral, fahjjal lbasba ntjk.
A lisztet simra keverjk a meggylvel, felengedjk tejsznnel, rntjk a cukros meggyre. Nhny percig forraljuk.
A mrtst melegen, vagy hidegen a palacsintkra ntjk.
Ananszos palacsinta
Hozzvalk (hat szemlyre): 12 db des palacsinta, egy doboz ananszkonzerv, egy citrom, 3 evkanl bzakemnyt, 3 dl tejfl
Az ananszt vgjuk apr darabokra, a levhez hozzntjk a kifacsart citrom levt, majd a bzakemnytvel simra keverjk. Lass tzn addig kevergetjk, amg be nem srsdik, ekkor hozzadjuk az anansz felt. Az gy kapott krmmel megtltjk a palacsintkat, meglocsoljuk tejfllel, s a tetejre szrjuk a maradk ananszt. Elmelegtett stben krlbell tz percig stjk.
Aszaltszilvs palacsinta
60 perc
Nehzsg: 2
Hozzvalk: 2 egsz tojs, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 25 dkg aszalt szilva, fl dl olaj, kevs szdavz, fahjas porcukor, zls szerint, csipetnyi s.
A tojsokat habosra verem, megszom s belekeverem a lisztet meg a tejet. Annyi szdavizet ntk hozz, hogy a massza tejfl srsg legyen. Ezutn belekeverem az elzleg megmosott, majd meleg vzben megztatott, kimagozott s nagyon aprra vagdalt aszalt szilvt. Hozzkeverem az olajat, s fl rn keresztl pihentetem a tsztt. A szoksosnl kicsit vastagabb palacsintkat stk belle, majd flbehajtva, fahjas porcukorral megszrva tlalom.
Ataif (Arab palacsinta)
1,5 dkg leszt, 1 tk. cukor, 2 szk cssze langyos vz, csipet s, 2 cssze liszt, olaj, 10-12 dkg sajt (eredetileg Halloum flkemny juhsajt, a beduinok legismertebb sajtja).
Az lesztt tk-nyi cukorral elkevert 0,5 cs. langyos vzben feloldjuk. 10 percig meleg helyen tartjuk, mg az leszt ledni kezd.
A lisztet tlba szitljuk, beleszrjuk a st, belekeverjk az lesztt, jl eldolgozzuk. Folytonos kevers kzben hozzadjuk a maradk vizet, csommentesre keverjk.
Letakarjuk, s meleg helyen, 1 rn t, kelesztjk.
Beolajozunk ntttvas vagy teflon serpenyt, felforrstjuk, majd mrskeljk a tzet, s kis merkanlnyi tsztt ntnk bele. Egyik oldalt aranysrgra stve tlra cssztatjuk.
A meg nem sttt oldal kzepre egy vkony szelet sajtot tesznk, flbehajtjuk, ujjunkkal sszenyomjuk a palacsinta als s fels felt.
Forr olajban hirtelen tstjk, szrpapron lecsepegtetjk, forrn, saltval tlaljuk.
Kszthetjk ragus, dis vagy manduls tltelkkel is.
(Ajnlom camembert sajt szelettel, finom.)
Auguszta palacsinta
Hozzvalk 4 szemlyre: 8 dkg liszt, 1 tojs, 1.2 dl tej, 2 alma, 3 evkanl cukor, 1 evkanl vaj, 1 evkanl citroml, 1 evkanl Calvados (almaprlat), 1 teskanl tkezsi bzakemnyt, 2 evkanl olaj, rlt fahj, reszelt szerecsendi
Elkszts: Az almt megmossuk, meghmozzuk, flbevgjuk, maghzt kiemeljk. A gymlcst felszeleteljk, s lbosba tesszk. Meghintjk 2 evkanl cukorral, fahjjal s szerecsendival. Hozzadjuk a vajat, a citromlevet s az 1 evkanl vzzel hgtott almaprlatot. Kis lngon, kevergetve kb. 5 percig proljuk. Az tkezsi bzakemnytt kevs hideg vzben csommentesre keverjk, s a prolt almra ntjk. sszeforraljuk, majd letakarva, kb. 2 rra hideg helyre lltjuk. A lisztet sszekeverjk a tojssal s a tejjel. Hozzadunk 1 evkanl olajat, 1 evkanl cukrot s kevs fahjat. Kb. 30 percig pihentetjk. A tsztbl a maradk olajon 4 palacsintt stnk, amelyeket megtltnk a kihlt almval. rlt fahjjal megszrva, a maradk almval krtve knljuk.
Elksztsi id kb. 40 perc
Bannos palacsinta
(Crepes aux bananes)
4 szemlyre – elkszts: 15 perc – fzs: 20 perc
1/2 l szll, 1 kvskanl fahj, 1 bann, 100 g liszt, 40 cl tej, 2 evkanl porcukor, 20+40 g vaj, 2 tojs, 1 csipet s
A szllevet fzzk a fahjjal kis lngon 20 percig, mg szirupszer lesz.
Hmozzuk meg a bannt, vgjuk darabokra. Turmixoljuk le. Adjuk hozz fokozatosan a lisztet, tojst, 20 g olvasztott vajat s vgl aprnknt a tejet.
Sssk meg a maradk vajon a palacsintkat, ntsk le a szls szsszal.
Baracklekvros palacsinta 1.
Hozzvalk (4 szemlyre): 30 dkg liszt, 3 ek zsr, 2 tojs, 3 dl tej, 1 mk s
Elkszts: Egy egsz tojst s egy tojssrgjt liszttel, csipet sval, a tejjel s egy deci szdavzzel felengednk, s jl elkeverjk. A simra kevert - nem tl sr - tsztbl palacsintkat stnk gy, hogy a palacsintastben felforrstjuk a zsiradkot, s merkanllal a ferdn tartott, forr zsiradkkal kikent stbe ntjk a majdnem folykony tsztt. A palacsintastt gyengden mozgatjuk, hogy a tszta ne ragadjon le, sts kzben ks segtsgvel megfordtjuk, s a msik oldalt is tstjk. A palacsintt baracklekvrral megtltve tlaljuk.
Baracklekvros palacsinta 2.
Szp, vkony kzepes nagysg palacsintkat stnk, megkenjk baracklekvrral, sszetekerjk, s forr vajban mg egyszer megforgatjuk. Azonnal tlaljuk. Ha szeretjk, meghinthetjk, meghinthetjk mg reszelt mandulval. A palacsinta akkor sikerl igazn jl, ha sts eltt legalbb egy fl rval elksztjk a tsztjt, s llni hagyjuk.
Barackos palacsinta
Kicsi serpenyben 1 l vizet felforralunk 50 g porcukorral. 4 hmozott s vkony szeletekre vgott-barackot beletesznk, majd kis lngon 10 percig fzzk. Kzben narancsos vajat ksztnk (lsd Suzette-palacsinta); s a palacsintk egyik oldalt megkenjk vele. Vajas felkkel lefele 1-2 percig forrstjuk ket a serpenyben. A palacsintkat megtltjk barackkal, tlcsrformra sszehajtogatjuk, majd nagy serpenyben egyms mell fektetjk ket s 2 evkanl Grand Marnier-val flambrozzuk
Baszk palacsinta
(Galettes basquaise)
Tltelk: a lecs, belekeverve vkonyan sonka.
A palacsintkat megtltjk, feltekerjk, sthetnk a tetejre 1-1 tkrtojst.
Belga spentos palacsinta
Hozzvalk (4 szemlyre):
A palacsinthoz: 10 dkg rtesliszt, 2-3 tojs, 2 dl tej, szdavz, 3 evkanl olaj, s
A tltelkhez: 50 dkg friss vagy 1 csomag fagyasztott paraj, 5 dkg vaj, 1 evkanl aprra vgott vrshagyma, csipetnyi cayenne-bors, 15 dkg rokfort (mrvny) sajt, 1 dl tejfl, 35 dkg sonka, a tetejre: 1 dl tejfl, 1 nagy csokor sszevagdalt petrezselyem.
Elksztse: A tszthoz valkat - 1 evkanl olajat flretve - habvervel simra keverjk, s annyi szdavzzel hgtjuk, hogy palacsintatsztt kapjunk. Egy rig pihentetjk, ez alatt sszelltjuk a tltelket. Ha friss parajbl ksztjk, akkor megtiszttjuk, vzben puhra fzzk, leszrjk, majd aprra vgjuk vagy turmixoljuk. Ha fagyasztottat vesznk, akkor felolvasztjuk, s alaposan kinyomkodjuk. A hagymt a vajban megfonnyasztjuk, de nem pirtjuk meg. A parajt beleforgatjuk, a sajtot bele morzsoljuk, s a tejfllel sszekeverve cayenne-borssal zestjk. Vgl a sonka aprra vgott felt is hozzadjuk. A palacsintastt az els palacsinta stshez a flretett olajjal vkonyan kikenjk, majd a tsztamasszbl vkony palacsintkat stnk. (Utna mr csak akkor kell a palacsintastt kiolajozni, ha lesl, klnben a tsztban lev olaj magtl megkeni.) A kislt palacsintkat a tltelkkel megkenve egyenknt sszegngyljk, s tzll tlra egymsmell fektetjk. A tetejket tejfllel vkonyan megkenjk, s a maradk, vkony laskra vgott sonkval megszrjuk. Forr stben, vagy mikrohullm kszlkben alaposan tmelegtjk, s tlals eltt a petrezselyemmel meghintjk.
Elksztsi id: kb. 2 ra
Bodzapalacsinta (Rgi magyar dessg)
15 deka lisztbl 2 tojssal, csipet sval, egy evkanl Jaffa szrppel meg kevs tejjel nagyon sr palacsintatsztt kevernk, s 1-2 rig llni hagyjuk. A bodzavirg ernyjt levgjuk, megmossuk, megszrtjuk, majd egyenknt a sr palacsintatsztba mrtva, b, forr olajban ropogs prosra stjk. Itatspaprra szedjk, hogy a felesleges zsrjt leitassuk rla, s fahjas porcukorral meghintve knljuk.
Bolognai rakott palacsinta (Olaszorszg)
8 db sima ss palacsinta,
2 ek. olaj, 1 aprra vgott hagyma, reszelve 1-1 szl srgarpa, petrezselyemgykr, 1 darab zeller, 10 dkg darlt marhahs, 1 kisdoboz paradicsompr, 1,5 dl vrsbor, s, 2 csipet bors, kshegynyi rlt babr, 2 csipetnyi rozmaring, 20 dkg reszelt sajt. Az olajon megpirtjuk a hagymt, zldsgeket. Hozzadjuk a hst, s 2 percig lnk tzn pirtjuk, majd hozzkeverjk a paradicsomprt.
Felengedjk a borral, hozztesszk a fszereket, st s lass tzn, fed alatt 30 percig fzzk. Az elftt levet vzzel ptoljuk.
Megkenjk a mrtssal a palacsintkat, megszrjuk sajttal, s egymsra rakjuk. Tetejre res palacsinta kerljn, ezt sajttal szrjuk be.
Stben tmelegtjk. gy szeleteljk, mint a tortt.
Borsos palacsinta
60 perc
Nehzsg: 1
Hozzvalk: 20 dkg liszt, 2 tojs, msfl dl tej, 1/2 dkg leszt, 5 dkg vaj, 2 dl tejfl, 1 gerezd fokhagyma, 1 ppozott mokkskanl s, 1 csapott mokkskanl trtt fekete bors, 1 evkanl olaj
A kiss srbb, olvasztott vajjal kevert palacsintatsztba lesztt morzsolunk, langyos helyen fl rig kelesztjk, hozzadjuk a trtt borsot, a megtiszttott, sszezzott fokhagymt, s vatosan beledolgozzuk a tojsok fehrjbl vert kemny habot. A palacsintastt kiolajozzuk, felforrstjuk, s a masszbl a szoksosnl vastagabb palacsintkat stnk. Mg melegen megkenjk tejfllel, ngyrt hajtjuk, tzll tlra tesszk, majd a tetejre kenjk a maradk tejflt. Elmelegtett forr stbe tve addig stjk, amg a tetejn piros kreg nem kpzdik.
Bretagne-i palacsinta (Franciaorszg)
(12 db palacsinta) 50 dkg liszt, 3 tojs, 2 dkg cukor, 5 dl tej, 1 cs. stpor, csipet s,
Tltelk: 25 dkg hspsttom, 2 dl tejfl, 5 dkg vaj.
Tlban sszekeverjk a palacsintatsztt, lefedve egy lbas langyos vzbe lltjuk, 3 rn t, pihentetjk.
A szoksosnl vastagabb palacsintkat stnk. Forr vzzel telt ednyre helyezett tnyrra tesszk.
Megkenjk hspsttommal, tejfllel vagy vajjal, egymsra rakjuk, lefedjk, hogy a gz jl tjrja, mert gy nyeri el jellegzetes zt.
Tortaszeren szeleteljk.
Budagyngye palacsinta
8 db sima des palacsinta,
15 dkg darlt di, 6 dkg porcukor, 1 dl tej, 4 db hmozott, felezett szibarack (kompt), 1 dkg vaj, 4 adag kesercsokold-ntet.
A dibl, cukorbl, tejbl dikrmet fznk.
Megtltjk a palacsintkat, majd mindegyik kzepre fl barackot tesznk. A palacsinta szleit rhajtogatjuk.
A kis batyukat kivajazott jnaira tesszk, lefedjk, s stben tforrstjuk.
Porcukorral meghintve, csokold-ntettel knljuk.
Bugaci palacsinta
8 db sima des palacsinta,
2 cs. vanlis cukor, 1 citrom reszelt hja, 20 dkg baracklekvr, 1 dl kecskemti barackplinka (ezt sem isszuk meg!!).
A palacsintkat 3szgletre hajtjuk, tlon egyms mell rendezzk. Megszrjuk citromhjjal, vanlis cukorral.
A lekvrt kevs vzzel hgtva felforraljuk, belekeverjk a plinka felt s a palacsintkra ntjk. Stben tforrstjuk.
A megmaradt plinkt felmelegtjk, a forr palacsintkra locsoljuk s meggyjtjuk.
Burgonyapalacsinta
Hozzvalk a tszthoz: 30 dkg burgonya, 5 dl tej, 30 dkg finomliszt, fl dl olaj, 1 db egsz tojs, 1 teskanlnyi s, a tltelkhez: 10 dkg reszelt fstlt sajt, 10 dkg sonka, 2 dl tejfl, csipet s.
A megmosott, s hjban megfztt burgonyt hmozs utn, azonnal ttrm, majd hozzntm a tejet, a lisztet, a felvert tojst s a st. Az egszet simra keverem, vgl az olajat is belecsorgatom. A masszbl a szoksosnl kiss vastagabb palacsintkat stk. Egy kerek tzll tl aljra rakok egy palacsintt, amire kevs reszelt sajtot s darlt sonkt szrok. Erre egy jabb palacsintarteg kerl, amit tejfllel megkenek, reszelt sajttal s a sonkval meghintem. A rtegezst addig folytatom, amg csak tart a hozzval. A tetejre palacsintnak s tejflnek kell kerlnie. A tlat az elmelegtett stbe tolom, s csak annyi ideig hagyom benne, amg a palacsinta tforrsodik. gyelek arra, hogy ne pirtsam meg a tetejt. Tlals eltt cikkekre vgom, s forrn teszem az asztalra.
Charlie palacsintja
Hozzvalk 4 szemlyre: 2 tojs, 20 dkg liszt, 4 dl tej, 8 vkony szelet kolozsvri szalonna, 2 jonatnalma, 5 dkg mrvnysajt, s, bors, majornna.
A tojst kikeverjk a liszttel. Fl rn t, llni hagyjuk, majd felntjk a tejjel, s csommentesre keverjk. Az almt meghmozzuk, s vkonyan felszeleteljk. Serpenyben megolvasztunk 1 szelet vastagabb cskokra vgott hsos szalonnt, majd melldobunk nhny almagerezdet is. Sval, borssal s morzsolt majornnval meghintjk, s 1-2 percig pirtjuk, majd rntnk 1 merkanl palacsintatsztt. Mindkt oldalon ropogsra stjk. Mg forrn megszrjuk reszelt mrvnysajttal.
Citromos palacsinta (Anglia)
8 db francia palacsinta, 1 citrom, 1 ek. porcukor.
A palacsintkat ngyrt hajtjuk. Meleg tlon sorba rakjuk, megszrjuk porcukorral.
A citromot vkony szeletekre vgjuk, ezzel krberakjuk a palacsintkat.
Fogyasztskor ki-ki zlse szerint locsolja meg a szeletekbl kiprselt citromlvel.
Cukknis palacsinta
12 ss palacsinthoz val tszta * 2 cukkni * 15 dkg fstlt sajt reszelve * 2 dl tejfl * olaj
A palacsintatsztba reszeljk a megmosott cukknit, hjastl. Kistjk. Lehet tortaszeren tlteni, minden rteget megkenni tejfllel, s sajttal megszrni. A vgn stben tmelegteni. Lehet egyenknt megtlteni. Elre elkszthet, csak melegteni kell. J vendgvr.
Cukros palacsinta
Elksztse: Teljesen gy jrunk el, mint a lekvros palacsintval, csak vanlis cukorral tltjk.
Csalafinta palacsinta
Sssnk adagonknt kt-kt palacsintt. Az egyiket vgjuk krbe derelyevgval, hogy a szle hullmos legyen, s rakjuk bele egy vegkehelybe. A levgott szlt s a msik palacsintt vgjuk vkony metltre, s keverjk ssze kt ppozott ek. trval, egy evkanl tejfllel, zestsk cukorral vagy mzzel, adjunk hozz megmosott mazsolt, digerezdeket, s friss gymlcst vagy komptot. Kanalazzuk a palacsintval kiblelt kehelybe, a tetejt tejsznhabbal, gymlccsel dsztsk.
Cseresznys palacsinta
(4 szemlyre)
30 dkg megmosott, lecsurgatott, leszrazott cseresznyt kimagozva, aprra vgunk, s 12 kisttt palacsintra hintjk, majd felcsavarjuk. Tzll tlba, szorosan egyms mell rakjuk. (Nem egymsra!) 2 dl tejsznbe kis cukrot vagy egyb destszert keverve, rntjk a palacsintkra. Befedve a tlat, elmelegtett, nem tl forr stbe toljuk. Addig proljuk a palacsintkat, mg a tejsznt be nem szvjk. Vgl a fedt levve, gyengn megpirtjuk a tetejt. gyeljnk arra, hogy ne szrtsuk ki!
Cseresznys palacsinta rszegen
60 perc
Nehzsg: 2
Hozzvalk: palacsinta alapmassza 20 db palacsinthoz, 50 dkg cseresznye, 1 mokkskanl rlt fahj, kevs porcukor, 2 evkanl cseresznyeplinka vagy sherry brandy (ha gyerekek is esznek belle, akkor 1 teskanl plinkaaroma).
A cseresznyt megmosom, lecspgtetem s kimagozom. Kiss kinyomkodva a fahjjal egytt belekeverem a palacsintatsztba, s kicsi palacsintkat stk belle. A kislt tsztt porcukorral megszrom, megntzm nhny csepp plinkval s flbehajtva azonnal knlom. Ha aromval ksztem, akkor fl dl tejbe belekeverem az aromt, s azzal locsolom meg.
Csps palacsinta
Hozzvalk 4 szemlyre: 50 dkg darlt marha-, vagy sertshs, 1 nagy hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evkanl olaj, 40 dkg paradicsom, 2 ers zldpaprika, 1 hsleveskocka, 1 doboz (40 dkg) vrs babkonzerv, 1 teskanl rlt kmny, 7 dkg reszelt sajt, 3 dl tejfl, s, bors, 8 db vastagabb, ss palacsinta.
Forr olajban megfonnyasztjuk az aprra vgott hagymt s a sztnyomott fokhagymt, rtesszk a darlt hst, s barnra pirtjuk. A felszeletelt paprikt, a paradicsomot, a babot, a leveskockval s a fszerekkel hozzadjuk a hshoz, s egszen lass tzn hsz percig proljuk. Nyolc darab vastagabb, ss palacsintt stnk, megkenjk a tltelkkel, felgngyljk, s tzll tlon egyms mell helyezzk. Meglocsoljuk tejfllel, rszrjuk a reszelt sajtot, s forr stben tstjk. Ha van otthon friss koriander, nhny levelet finomra vgva a tltelkekbe tehetnk, s a ksz palacsintt koriander-gacskkkal dszthetjk. Ha kukoricalisztbl stjk a palacsintt, s a tltelkbe mg egy kis csps chiliport is kevernk, igazi mexiki palacsintt kapunk.
Csirks palacsinta
60 perc
Nehzsg: 1
Hozzvalk: a tszthoz 15 dkg liszt, 1 tojs, fl dl olaj, 2 dl szdavz, 2 dl tej, mokkskanlnyi s; a tltelkhez 1 cssze kicsontozott ftt vagy slt csirkehs, 2 tojssrga, 5 dkg reszelt fstlt sajt, 2 dl tejfl, 1 evkanl olaj, mokkskanlnyi pirospaprika, s s trtt fekete bors, zls szerint.
A szoksos mdon elksztett palacsinta tltelkhez nagyon aprra metljk a ftt csirkehst, majd hozzkeverjk a tojssrgkat, 1 evkanl tejflt, a reszelt sajtot, a st, a trtt borsot. A kislt palacsintkat megtltjk a csirks tltelkkel, majd ngyrt hajtva kikent tzll tlba tesszk. A maradk tejflt elkeverjk az olajjal, a pirospaprikval, csipetnyi sval, ezutn a mrtst rkenjk a palacsintk tetejre. Elmelegtett forr stben lefedve jl tstjk.
Csokis palacsinta
Palacsintatszta: 30 dkg liszt, 3 db tojs, 2 dkg fzmargarin, csipetnyi s, 1 kk porcukor, 1/2 l tej, 1 dl szdavz, a kistshez zsiradk.
Tltelk: 1 ek fzmargarin, 3 dl tej, 10 dkg csokold, 1 db tojs, 2 ek porcukor, 1 ek kakapor.
A csokoldt puhtsuk meg.
A kakaport keverjk ssze porcukorral, tejjel s adjuk a puha csokoldhoz. Fzzk fel lland kevers kzben. Ha mr nem forr, habvervel keverjnk bele 1 ek fzmargarint, s egy egsz tojst. A masszt kenjk a palacsintatsztra s tekerjk fel. A tetejt szrjuk meg darlt dival s porcukorral.
Csokis-fagylaltos palacsinta
Hozzvalk 4 szemlyre: A palacsinthoz: 10 dkg liszt, 2 tojs, 2.5 dl tej, csipet s, olaj, vanlis cukor;
A dsztshez: 4 bann, 8 kiwi, 2.5 dl csokoldmrts, 1 liter vanliafagylalt, kevs citroml.
A lisztet, tejet, tojst csipet sval jl elkeverjk, hagyjuk tz percig pihenni, majd nyolc palacsintt stnk belle. A palacsintkat ngyrt hajtogatva tesszk tnyrra, megszrjuk vanlis cukorral, flig lentjk csokoldmrtssal, a msik oldalra fagylaltot halmozunk, a tetejt pedig karikra vgott bannnal s kivivel dsztjk.
Csokolds palacsinta 1.
Szp, vkony palacsintkat stnk. Kt tojssrgjt habosra kevernk hrom evkanl porcukorral. t-tz dk csokoldt egy pohr tejjel tzn felolvasztunk, elkeverjk ezt is a tojssrgjval s kevs vanliakrmmel, s egy csipet sval lass tzn sr krmm fzzk. Megkenjk vele a palacsintkat, amelyeket azutn sszetekernk, s kristlycukorban, reszelt mandulban s pisztciban megforgatva, azon forrn tlalunk.
Csokolds palacsinta 2.
Hozzvalk 4 szemlyre: 12 palacsinta - az ikrval tlttt palacsintnl megadott alapanyagokbl s lert mdon elksztve. A dikrmhez 25 dkg rlt di, 12 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1-2 dl tej, reszelt citromhj, rlt fahj. A csokoldkrmhez 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 dl tej, 12 dkg csokold, 10 dkg pirtott mandula, 2 cl rum.
Az elkszts mdja: A szoksos mdon FLORIOL tolajjal kistjk a 12 palacsintt. Tejjel leforrzzuk s sszekeverjk a darlt dit, a mazsolt, a reszelt citromhjat s a kevs rlt fahjat, s miutn kihlt, megtltjk vele a palacsintkat. Lehet felgngylve, kettbe, vagy ngybe hajtva - az tteremben ez utbbi md a szoksos. Tlalsra sznt adagonknt, vagy egytt tzll tlra, tnyrokra tesszk. A puhra olvasztott vajat a porcukorral habosra keverjk, s kihtve hozzadjuk, a 2 dl tejjel mr simra fztt csokoldt. Belekeverjk az sszetrt pirtott mandult, a rumot, rntjk a palacsintkra, s az egszet forr stben sszestjk. Tlalsnl meghintjk porcukorral.
Csokolds palacsintafelfjt
8 db franciapalacsinta,
3 dkg kristlycukor, 3 dkg liszt, 3 dkg vaj, 1,5 dl tej, 3 tojs srgja, 5 tojs fehrje, 1 cs. vanlis cukor, 6 dkg csokold, 2 dkg vaj.
A vaj felt felolvasztjuk, hozzadjuk a lisztet, a vanlis cukrot, a tejben felolvasztott csokoldt, a kristlycukrot. llandan kevergetve felfzzk.
A tzhely szlre hzva, hozzkeverjk a maradk vajat, a tojs srgjt, majd a kemny habb vert fehrjt.
Megtltjk a krmmel a palacsintkat, vatosan sszehajtjuk, vajjal kikent jnaiba helyezzk.
Kzepesen meleg stben 10-12 perc alatt megstjk.
Azonnal, forrn tlaljuk.
Cssztatott dis palacsinta
Habosra kevernk ngy tojssrgt t deka porcukorral meg t deka puha vajjal. Felengedjk hrom s fl deci tej-jel, vgl kzkevernk nyolc deka lisztet meg a tojsok kemny habb vert fehrjt. Olajon palacsintt stnk belle, egy kiss vastagabbakat a szokottnl s csak az egyik felket. stjk meg, majd lgy felkkel felfel egyms fl cssztatjuk ket egy tzll tlra. Mindegyik palacsinta lgy felt meghintjk porcukorral kevert, egy kevs rlt fahjjal zestett darlt dival. (15 deka kell hozz). A tetejre res palacsinta kerl, slt felvel felfel. A forr stben ppen csak tmelegtjk, de nem pirtjuk meg.
Cssztatott palacsinta 1.
Hrom tojs srgjt, hrom kanl lisztet, hrom deka vajat jl kikevernk, hrom tojs kemny habjt s annyi tejet adunk hozz, hogy sr palacsintatszta legyen. Csak egyik oldalt stjk meg a palacsintastben, tlra cssztatjuk s megtltjk vagy darlt slthssal, vagy papriks tejfeles gombval, egy sor tltelkkel, egy sor tsztval, ha ksz, stben sszemelegtjk, reszelt sajttal tlaljuk.
Cssztatott palacsinta 2.
Hozzvalk 4 szemly rszre: 15 dkg finomliszt, 3 tojs, 2 dl tej, 1 dl tejszn, 8 dkg porcukor, 1 csomag vanlis cukor, 10 dkg tcsokold, 5 dkg HRA stmargarin
Elkszts:
A tojsokat sztvlasztjuk, s a fehrjbl habot vernk, hozzadunk 5 dkg cukrot, s fnyesre verjk. Habstben a tojssrgt, vanlis cukrot, a maradk cukrot habosra keverjk. Hozzadjuk a tejet, tejszint, elkeverjk, majd belekeverjk a lisztet s a tojshabot. A HRA fzmargarint felolvasztjuk, a csokoldt lereszeljk. A palacsintkat kistjk. HRA margarinnal kikennk egy tzll tlat, s a palacsintt rcssztatjuk. Megszrjuk reszelt csokoldval, s ezt a mveletet addig vgezzk, amg a tszta tart. 120-130 fokos stben 20-25 percig stjk.
Cssztatott palacsinta 3.
Habosra keverve 4 tojssrgjt 5 dkg cukorral, 5 dkg vajjal, hozzadunk 12 dkg lisztet, felntjk 3.5 dl tejjel, beletesznk 4 tojsfehrjbl vert kemny habot. Forr olajon vastag palacsintkat stnk belle. Csak az egyik oldalukat stve meg, tzll tlra, egyms fl cssztatjuk lgy felkkel felfel. Ezt a lgy, krmes rszt meghinthetjk vanlis cukorral, vagy cukorral elkevert reszelt citromhjjal, vagy cukros darlt mandulval. Stben tforrstjuk. Ne pirtsuk meg! gy szeleteljk, mint a tortt.
Cssztatott palacsinta 4.
4 tojs, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3,5 dl tej, 12 dkg liszt, porcukor, reszelt citromhj vagy darlt mandula, a stshez olaj.
A tojsok srgjt a cukorral meg a vajjal habosra keverjk, hozzadjuk a lisztet, a tejjel felengedjk, vgl beletesszk a tojsok fehrjbl vert kemny habot is. Megforrstott olajban a palacsintknak mindig csak az egyik felt stjk meg (vastag palacsintkat kell stni ebbl a habos, knny masszbl) s tzll tlra egyms fl cssztatjuk lgy felkkel flfel. Ezt a lgy, krmes rszt meghinthetjk vanlis cukorral, de megszrhatjuk cukorral elkevert reszelt citromhjjal vagy cukros darlt mandulval is. A stben tforrstjuk, de nem pirtjuk meg. gy szeleteljk, mint a tortt.
Cssztatott palacsinta Frank mdra
80 perc
Nehzsg: 2
Hozzvalk: a tszthoz 4 egsz tojs, 4 evkanl olaj, 4 ppozott evkanl liszt, 3 dl tej, fl dl szdavz, csipetnyi s; a tltelkhez 50 dkg aroms, savanyks z alma, 2 evkanl srgabaracklekvr, 5 dkg darlt mandula, zls szerint 1-2 evkanl porcukor, 3 centiliter rum (vagy 1 teskanl rumaroma s 2 evkanl tej).
A tojsok srgit habosra keverem a sval, a liszttel s belekeverem a tejet meg az olajat. Ezutn beleforgatom a tojsfehrjkbl vert kemny habot. A masszt 10 percre beteszem a htszekrnybe. Kzben elksztem a palacsinta tltelkt. Az almkat megtiszttom, kicsumzom s lereszelem. sszekeverem a srgabaracklekvrral, a darlt mandulval, a rummal, s annyi porcukorral, hagy kellemesen des (de ne tl des) legyen. Kiolajozott palacsintastben a palacsintk egyik oldalt megstm, majd egyenknt egy kerek, tzll tlra cssztatom gy, hogy a krmes (teht a nyers) fele legyen fell. Erre rkenek az alms-manduls tltelkbl egy keveset, s a kvetkez palacsintt teszem r. A rtegezst addig folytatom, mg csak el nem fogynak a hozzvalk. A tetejre palacsintnak kell kerlni, mgpedig a slt felvel felfel. Elmelegtett, forr stben jl tmelegtem, majd cikkeket vgok belle, mint a tortbl szoks. Melegen is, hidegen is nagyon finom, de eltenni nem szabad, mg htszekrnyben sem, csakis aznap fogyaszthat!
Datolyapalacsinta
50 perc
Nehzsg: 2
Hozzvalk: 2 egsz tojs, 15 dkg liszt, 3 dl tej, fl dl olaj, 25 dkg datolya, 1 csomag vanlis cukor, kevs szdavz, csipet s, fl citrom leve s reszelt hja.
A datolyt kimagozom, s nagyon aprra vgom. A tojssrgkat kikeverem a sval, az olajjal, a liszttel, a tejjel, a citromlvel s a reszelt citromhjjal, majd annyi szdavizet ntk hozz, hogy a szoksosnl kiss srbb legyen a tszta. A masszba belekeverem a datolyadarabokat, s kevs olajjal kikent palacsintastben kis palacsintkat stk belle. Mg melegen megszrom vanlis cukorral s ngyrt hajtva knlom.
Dis palacsinta 1.
Hozzvalk: 20 dkg darlt di / 10 dkg porcukor / 1 dl tej / 1 csomag vanlis cukor / 10 dkg mazsola / 1 citrom reszelt hja
A dit keverjk ssze a cukorral s a vanlis cukorral, ntsk hozz a tejet, majd alacsony lngon fzzk lland kevers mellett, mg krmes llagv vlik. Vegyk le a tzrl s tegyk hozz a mazsolt s a citromhjat. A ksz krmmel tltsk meg a palacsintkat. Szrjuk meg porcukorral s tlaljuk.
Dis palacsinta 2.
Hozzvalk: Vanlia 1/3 rd, citromhj 1/2 db-rl, mazsola 10 dkg, darlt di 20 dkg, cukor 10 dkg.
Elksztse: Teljesen gy, mint a fenti, csak vanlis, citromhjas, mazsols rlt dival tltjk.
Dis palacsinta ms mdon
Hozzvalk: Di 25 dkg, cukor 15 dkg, vanlia 1/2 rd, cukor 6 dkg.
Elksztse: Tsztja gy kszl, mint a fenti, a ditltelket a kvetkezkppen rakjuk r. Egy pudingformban palacsintt s dit egyms fl rakunk, a befedett formt 10 percig gzben fzzk. Tlra bortva, vanlis cukorral hintjk be.
Dis palacsinta olajstben
5 dkg finomra darlt, ss dibelet 12 vkony, ss palacsintra osztva, szorosan feltekerjk. Vgeiket gy hajtjuk be, hogy ne nyljanak ki. Elkeverve 2 felvert tojst, 1 csapott tk. st, 1 kk. rlt borsot, 1 gerezd zzott fokhagymt, a palacsintkat beleforgatjuk, majd 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg finomra darlt dibl, s keverkbe hempergetve rnyomkodjuk. vatosan, kis adagokban, forr olajban, 1-2 perc alatt vilgosbarnra stjk, leitatjuk. Finom sr- vagy borkorcsolya. Hidegen magban vagy majonzes mrtssal eltelknt tlaljuk.
Dis palacsintatekercs
5 szemlyre
Nehzsg: 2
Elksztsi id: 30 perc (a palacsintastsen kvl). Adagonknt: 536 kcal-t, 16,7 g fehrjt, 31,3 g zsrt, 50 g sznhidrtot tartalmaz. Hozzvalk: 15 db szoksos mdon sttt ss, tltetlen palacsinta, 10 dkg darlt dibl, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 evkanl tejfl, 2 tojs, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkskanl s, olaj a stshez.
Elkszts: A di felt sszekeverjk a tejfllel, a sval s a zzott fokhagymval, majd a palacsintkat egyenknt megkenjk a krmmel, s szorosan feltekerjk. A kis hengereket kzpen kettvgjuk, gy 30 darab lesz. A zsemlemorzst s a megmaradt dit sszekeverjk. A palacsintadarabokat elszr megmrtjuk a felvert tojsban, majd a dis zsemlemorzsba forgatjuk, s b, kzepesen forr olajban szp barnspirosra stjk. Remek sr- vagy borkorcsolya.
Tipp: Csak diba is forgathatjuk a palacsintatekercseket, ekkor mg finomabb, de kalriban is gazdagabb lesz.
Dis ss palacsinta
Hozzvalk: 12 db, a szoksos mdon megsttt vkony, ss palacsinta, 15 dkg finomra darlt dibl, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 db egsz tojs, 1 csapott teskanl s, 1 mokkskanl trtt fekete bors, 1 gerezd fokhagyma.
Elksztse: 5 dkg megszott dival meghintjk a megsttt, ksz palacsintkat, majd nagyon szorosan felcsavarjuk. Kt vgket gy hajtjuk be, hogy a sls sorn ne bomolhassanak ki. A tojsokat felverjk, sszekeverjk a sval, a borssal, valamint a megtiszttott, sztzzott fokhagymval. A palacsintarudakat megforgatjuk a fszeres tojsban, majd belehempergetjk a zsemlemorzsval s kevs sval sszekevert darlt diblbe. R is nyomkodjuk a dit. vatosan beleeresztjk a forr olajba, s 1-2 perc alatt vilgosbarnra stjk. Egyszerre csak keveset sssnk, hogy "szhassanak" a kis palacsintk.
Sr vagy bor mell fantasztikusan finom "korcsolya". Magban vagy majonzes mrtssal is tlaljuk, de akkor hidegen tegyk az asztalra, eltel gyannt. Egyszeren s gyorsan elkszthet.
Disznsajtos palacsinta (Petress Zsuzsanna sznmvsz)
A disznsajtot megdarljuk s kevs olajjal, meg finomra vgott hagymval prkltet ksztnk belle. Pici trt fokhagymval zesthetjk. Tehetnk bele egy egsz tojst is. Hagyomnyos ss palacsintkat ksztnk, de nem hajtogatjuk ssze, hanem egymsra fektetve a hsmasszval megkenjk. A tetejre juhtrt kennk, s a stben kzepes lngon pirosra stjk. gy vghat, akr a torta. Saltval, savanysggal tlaljuk.
“Egrke” (alms palacsinta)
Hozzvalk: 1 tojs, 20 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szdavz vagy vz, kshegynyi s, cukor, 2 kg alma durvra reszelve s gyengn kinyomkodva, porcukor, fahj.
A hozzvalkbl a szoksosnl srbb palacsintatsztt kevernk, majd b forr olajban kistjk az “egrkket”, rlt fahjjal elkevert porcukorral meghintjk s forrn tlaljuk.
Egri gmbpalacsinta
8 db sima des palacsinta,
Tltelk: 1,5 dl tej, 12 dkg cukor, 12 dkg darlt di, 0,5 citrom reszelt hja, 0,5 cs. vanlis cukor, 2 dkg mazsola,
A palacsinta kifzshez: 1,2 l tej, 3 dkg vaj,
Krmntet: 2 tojs, 2 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1/4 rd vanlia, 5 dl tej, 3 cl rum,
A dsztshez: 3 dkg prklt, durvra rlt di vagy mogyor, mandula.
A tejet a cukorral feltesszk fni, hozzadjuk a dit, srre befzzk s hozzkeverjk a citromhjat, vanlis cukrot, mazsolt.
A palacsintkat megkenjk, egymsra helyezzk. A fels maradjon res!
Egy nagy szalvtt megnedvestnk, megkenjk vajjal, kzepre helyezzk a palacsintakupacot, gmb alakra sszektjk. A kzben felforralt vajas tejbe tesszk, s 15 percig fzzk. Kiszedjk, s meleg helyre lltjuk.
A tojsok srgjt simra keverjk a liszttel, kevs tejjel. Beletesznk 10 dkg cukrot, vanlit, tejet s felfzzk.
Hozzkeverjk a 2 dkg cukorral habb vert tojsfehrjt, s ismt felforraljuk.
A tzrl levve belentjk a rumot.
A palacsintagmbt tlra tesszk, lentjk az ntettel, megszrjuk dival.
Empire palacsinta (Franciaorszg)
8 db francia palacsinta
2,5 dl tej, 0,5 cs. Oetker vanliapuding-por, 2 ek. ananszkocka, 2 ek. des morzsa (babapiskta), 2 ek. ribizli-zsel.
A tejbl s a pudingporbl a tasakon feltntetett mdon megfzzk a vanliakrmet. Hagyjuk kihlni, kzben kevergetjk, hogy ne legyen csoms (n a fzs nlklit hasznlom, de ebben az esetben kicsit kevesebb tejet kell hozznteni).
A kihttt krmbe tegyk bele az ananszt s a morzst. Jl keverjk ssze.
Tltsk meg a palacsintkat. Hajtsuk ngyrt. Zselvel dsztjk.
Epres palacsinta
200 g liszttel, 2 tojssal, 2 dl tejjel, csipetnyi sval, meg annyi szdavzzel, hogy kzepesen sr legyen, palacsintatsztt ksztnk, vgl belentnk 3-4 ek. olajat. Fl rig llni hagyjuk, aztn palacsintkat stnk. A tltelkhez 30 g vajbl, 30 g lisztbl, 3 dl tejbl besamelmrtst fznk, s a tzrl levve egy csomag vanlis cukorral, meg 300 g darabokra vgott eperrel zestjk. Alaposan kikeverjk, hogy az eperszemek trjenek szt. Ezzel a krmmel tltjk meg a palacsintkat, tetejket tejsznhabbal s eperrel dsztjk.
Erdlyi palacsinta
Hozzvalk 4 szemlyre: 60-70 dkg csirkehs, 1 hagyma, 2 evkanl olaj, pirospaprika, s, 8-10 ss palacsinta, 2 dl tejfl.
Nagyon rvid lvel csirkepaprikst ksztnk. A j puhra prolt hst lefejtjk a csontrl, megdarljuk, s a leszrt papriks lvel jl beforraljuk. A palacsintkat szles metltre vgjuk, sszekeverjk a hspppel, olajjal, vagy vajjal kikent tzll tlba tesszk, bven meglocsoljuk tejfllel s vigyzva arra, nehogy kiszradjon, forr stben kiss megpirtjuk.
Ern hsos palacsintja
55 perc
Nehzsg: 2
12 ss palacsinta, 40 dkg dagad, 1,5 dl szraz vrs bor, 1 fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teskanl pirospaprika, 10 dkg reszelt ementli sajt, 1 evkanl olaj, trtt bors, s.
A hst megmossuk, leszrtjuk s ledarljuk. A vrshagymt megtiszttjuk, aprra vgjuk, s a felhevtett olajon srgra fonnyasztjuk. Rdobjuk a darlt hst, s ers tzn, lland kevers kzben hirtelen lepirtjuk. Szzuk, meghintjk trtt borssal, hozzadjuk a tiszttott s sztzzott fokhagymt, a pirospaprikt, s felntjk a vrs borral. Egyet forralunk rajta, majd lefedve hlni hagyjuk. Kikent mly tzll tl aljra tertnk egy palacsintt, ezt megkenjk a boros hssal. Megszrjuk reszelt sajttal, erre jabb palacsintt helyeznk. Ezt a rtegezst folytatjuk, mg tart a hozzvalkbl. A tetejre palacsintnak s reszelt sajtnak kell kerlnie. Elmelegtett forr stben addig stjk, amg a sajt teljesen r nem olvad a tetejre. gy szeletelhetjk, akr a tortt. Tlalskor bven szrhatunk r reszelt sajtot.


VISSZA

 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU